BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
En annan var återkomsten till USA efter två år i Indien. ”Man kunde bli snöblind av att bara se vita människor”.
Steinem, som har fyllt 81, blev aktivist på 60-talet. Och tidningen hon startade 1971, Ms Magazine, finns fortfarande. På 90-talet när den svenska feminismen fick ett uppsving som även tvingade svenska medier att bevaka rörelsen kastade jag mig över varje nummer och lärde mig hur mycket som helst om kampen för mänskliga rättigheter, inte bara i USA utan i hela världen.
Läser tidningen Ottars långa intervju med Gloria Steinem och påminns om hur sjukt svårt det är att tänka självständigt.
Se bara på debatten efter Brexit. Upp med handen alla som inte hade hoppats att britterna skulle stanna kvar i unionen och blev totalt chockade över utslaget. Enigheten var total, från höger till vänster fördömdes utslaget.
Det är inte förrän nu som andra röster börjar höras. I Aftonbladet skriver Daniel Strand om den svenska vänsterns handfallenhet. ”Det som borde betraktats som ett folkligt svar på årtionden av påtvingad överstatlighet bemöts nu med skräckslagna reaktioner. Tvärsöver det radikala spektrumet förkastar den svenska vänstern det brittiska folkets beslut.”
Strand påminner om att det inte alls var fred som var grunden för projektet, att EU aldrig varit ett redskap för fackliga rättigheter eller ekonomisk rättvisa, att det ofta är omöjligt att få insyn i besluten och att EU:s misslyckande när det gäller flyktingkatastrofen inte kan överskattas.
Eftersom det är så frestande och enkelt att jamsa med och lite oreflekterat hålla med alla som låter någorlunda vettiga behöver vi människor som vänder på argumenten och tvingar oss att se på frågan ur ett annat ljus. Tony Blair tog ett fruktansvärt beslut, på felaktiga grunder, när han var med och startade -kriget i Irak. I dag beklagar han och säger att han trodde att han gjorde rätt. Det låter patetiskt. Är patetiskt. Det går inte att förlåta vad han gjorde men jag misstänker att han fattade han sitt beslut i en bubbla av likasinnade där inga andra röster tilläts tränga in. Kanske såg han inte ens de miljoner människor som runt om i världen demonstrerade för ett annat beslut.
I vår egen vardag blir konsekvenserna lyckligtvis inte lika förödande. Men lyssnar vi för mycket på dem vi brukar lita på, till exempel de flesta politiska partier, kan vi få för oss att Sverige är fullt eller att det är rimligt att stoppa familjeåterföreningar och införa tillfälliga uppehållstillstånd.
Att diskutera med dem som har andra perspektiv är ett sätt att tvinga sin egen hjärna att tänka nytt. Det är lättare sagt än gjort med tanken på hur segregerat vi lever. Men att läsa och lyssna via böcker, tidningar, radio och tv är också bra. Att göra det genom att hänga på Facebook är det sällan.
Hälften av alla internetanvändare får i dag sina nyheter från Facebook och andra sociala medier, inte från journalistiska plattformar. Och fler än var tredje vill, enligt årets rapport från Reuters Institute, hellre läsa nyheter som är valda genom ett datorprogram som utgår från vad man själv gillar än att få dem på traditionellt vis och få veta det man kanske inte vill men behöver.
Det här är en utveckling som bara är i sin linda. Den är livsfarlig.