Hon orkade inte ens gå ut och slänga soporna när hon mådde som sämst, vågade inte heller. En mängd år på ett alldeles för roligt men stressigt jobb i kombination med LIVET hade tagit ut sin rätt. En morgon tog hon sig inte upp ur sängen. Många år av sjukskrivningar med tappra men misslyckade försök till arbetsträning hade fått henne att tro att hon inte klarade av något alls.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Hennes berättelse delas av många men den berörde mig ändå där jag satt och lyssnade på hennes föredrag. För hon hade stigit upp ur sängen rejält.
Genom ett rehabiliteringsprojekt där ett arbetsintegrerande företag skulle bildas fick hon kraft igen. Tillsammans med några andra, sökte hon uppdrag. Det första året städade de parkeringen på ett köpcentrum. Intäkterna från det jobbet finansierade den första anställningen med lön. Sedan dess har tjänsterna blivit fler och nu är hon chef för 30 anställda och företaget rehabiliterar nästan lika många med mål att anställa dem.
En annan i samma publik berättade om hur upprörd en granne blivit när ett gäng stod och jobbade med trädgårdsarbete. ”Det trodde jag inte om dig, att du skulle utnyttja svaga människor!”
De arbetsintegrerande sociala företagen har i Sverige cirka 3 000 anställda. De här företagen gör något unikt på svensk arbetsmarknad. De tillfredsställer genom sina affärsidéer tre behov: Samhällets behov av arbetstillfällen och rehabilitering, individens behov av arbete och egenmakt och sist men inte minst: marknadens (dina och mina) behov av tjänster och produkter.
De anställda får jobba 100 procent av sin egen förmåga. De konkurrerar på samma marknad som andra företag, de får inga bidrag som gör att de kan ta mindre betalt, de utför kvalitativa tjänster som ibland tar längre tid.
När du handlar av dem används pengarna för att anställa fler. Och du utnyttjar inga svaga om du låter dem städa ditt hem, klippa din häck eller ta din gamla mamma ut på en promenad eller köper en present hos dem. Du gör en god gärning, stärker samhället och får jobbet gjort. Och kanske får du själv en mindre stressig tillvaro i LIVET.
Men dessa företag brottas inte bara med det svåra att ha anställda med många problem. Alldeles för få inser vilken vinst de genererar för oss alla. När den svagaste länken stärks blir hela kedjan mer hållbar. Därför tycker jag att vi ska shoppa mer men på rätt sätt. Årets julklapp är en tjänst eller produkt som stärker samhället och gör gott på riktigt. Det tycker i alla fall jag.
En lista på arbetsintegrerande sociala företag i Sundsvall där du kan göra bra och hållbara val för julshoppingen hittar du på www.sofisam.se.