Återstart är viktigt för elbolagens ekonomiska överlevnad. Reaktorerna är högt värderade och man har små avsättningar för rivning och avfallskostnader. Det är svårt att starta kärnkraftverk som varit avstängda i 3-5 år. Man klarade ytterligare en reaktor i början på 2016, men misslyckades med en annan.
Elbolag och lagar som försvårar utbyggnad har stoppat utbyggnaden av vind, vatten och geotermisk elproduktion. Men det är svårt att stoppa solceller på hustak. Solelsystem i Japan kostar 2-3 gånger så mycket som i Sverige, men det är ändå lönsamt att lägga solceller på taket och minska inköpen från elbolagen som sedan decennier håller Asiens högsta elpris. Det har blivit tillkommit ett nytt solcellstak varannan minut de senaste åren.
Minskat intresse för golf gör att det finns övergivna golfbanor som nu gjorts om till solelverk. Förra året var det totalt sett bara Kina som installerade mer solceller än Japan.
Men det finns olika uppfattningar i Japan om hur framtiden skall se ut.
Den japanska regeringen fastställde förra året en 15-årsplan som sade att den optimala energimixen år 2030 bestod av 20-22 procent kärnkraft, 22-24 procent förnybar el och resten fossil el.
Den andra uppfattningen, som får allt starkare stöd, vill se en reformering av de nio stora japanska elmonopol som kontrollerar varsin region på Japans huvud-öar. Utvecklingen ska inte styras med planer utan med ekonomiska beslut grundade på vad människor vill köpa.
Ett steg med denna ambition tas denna månad när nya bolag för rätt att konkurrera om elkunderna. En myndighet har skapats för att kontrollera att marknaden fungerar och en annan för att se till att de gamla bolagen hanterar elnäten på ett rimligt sätt.
Elpriset på den japanska spolmarknaden ligger på 75 öre/kWh medan den nordiska elbörsens pris är ungefär 20 öre/kWh. Nya företag och förnybara energikällor kan därför konkurrera väl med de gamla om det bara blir tillåtet.
I Fukushima arbetar några tusen människor med att minska läckage av radioaktivitet. Några hundra ton vatten samlas upp varje dag. Man bygger tankar för att lagra vatten som nu närmar sig en miljon ton. Ett par miljarder kronor har investerats på att bygga en kylanläggning för att frysa en isvägg som ska hindra grundvatten från att skölja ut mer radioaktivitet i havet.
När den är klar ska man hitta och ta hand om den smälta bränslet och riva resterna av verket. Det kommer ta många decennier och kosta tusentals miljarder. Skattebetalarna har tagit över ansvaret, och staten lånar pengar för att finansiera arbetet.
Det blir allt lättare att tro att också Japan kommer att lämna importerade fossila bränslen och uran och förlita sig på förnybar energi. Beslut går långsamt här, men när man enats kan utvecklingen gå raskt.