Nu laddar alla inbitna inför klimattoppmötet i Paris. För majoriteten av den svenska befolkningen kommer de två första veckorna i december rulla på som de brukar, med lussebak, julklappsstök och glöggsöndagar. Men för några få känns det som att jordens framtid hänger på de två veckorna. För under Parismötet kommer världens ledare förhandla om hur mycket vi ska minska våra utsläpp, vilket aldrig har varit viktigare.
Men toppmötet är inte det enda viktiga. Paris kommer att sätta en välbehövlig miniminivå, men vad som än beslutas i den franska staden är det inte där förändringen kommer att ske. Förändringen kommer att behöva ske här i Sverige, och i Los Angeles, Kampala och Rangoon. Det är överallt runtom i världen som lösningarna kommer att behöva skapas, oavsett vad som kommer beslutas under Parismötet.
Värdlandet har varit ett av de länder som jobbat på bra för att demonstrera smarta lösningar under det senaste året. Ett exempel är att det i Frankrike från 2016 är förbjudet att sälja plastpåsar som inte är nedbrytbara i naturen. Ett annat är en ny lag som säger att taken på kommersiella byggnader måste vara delvis täckta av antingen växtlighet eller solceller. Ett tredje exempel är en ny fransk lag som gör att mataffärer inte längre får slänga mat. Av både miljömässiga och sociala skäl måste mataffärer ge osåld mat till välgörenhet eller till djurfoder, annars riskerar de böter och eventuellt fängelse. Den franska nationalförsamlingen röstade enhälligt för förslaget som både ska minska svinnet och mätta de hungriga.
Det går inte riktigt lika snabbt i Sverige, men saker händer ändå. I Göteborg har kommunen slutat köpa produkter med mikroplaster, i Uppsala säljer kommunen sina aktier i fossilindustrin och Stockholms stad förväntar sig vara fossilfria till 2040. Det är positiva framsteg, även om vi har en bit kvar för att kalla samhället hållbart.
De stora nötterna vi måste knäcka är bilen, biffen, bostaden och börsen. Bilen måste behandlas som den lyxprodukt den är, och bli mycket renare. Vi måste börja använda bilar på behovsbasis, genom att dela eller hyra dem. Vi måste äta mycket mindre kött, sluta söndagsflyga, ha energieffektiva hem, flytta våra pengar från fossilindustrin och föra samhället mot en cirkulär ekonomi där vi återvinner allt vi kan.
Det är egentligen väldigt enkelt. Förutom omställningen till cirkulär ekonomi kan vem som helst göra allt det här redan idag, oavsett Parismöten, lagar och styrmedel. Det är ännu inte så smidigt att göra rätt som det borde vara, men ju fler som börjar anpassa sig, desto lättare kommer samhället att kunna förändras.
För det är fortfarande här vi måste ändra beteenden, hitta smarta lösningar och förbättra systemen, och det är varje människas skyldighet att göra det. Fokusera på lussebaket och strunta i världens problem och Parismötet i december om du vill. Se bara till att tänka så hållbart som möjligt när du transporterar dig, äter mat och där du bor. Då har du gjort din del, för stunden.