För Ryssland, Iran och några få andra länder är det angeläget att bromsa utvecklingen bort från beroendet av kol, olja, gas och uran. Men för världen är det bättre om vi utgår från de faktiska förhållandena när vi röstar och fattar beslut. Då synliggörs också de fina möjligheter som utvecklats för att bromsa klimatförändringar, minska luftföroreningar och sänka energikostnader.
Det är viktigt att söka fakta, inte tro på falska illusioner.
Sverige var under 2000-talets första decennium var nettoimportör av el. Värst var det år 2003, då Sveriges import var nästan 13 TWh större än exporten. Av årets 8 760 timmar var Sverige nettoimportör fler än 7 900. Den timme vi importerade mest låg nettoimporten på 5,5 GW el, alltså ungefär lika mycket som all kärnkraft i Sverige producerar när detta skrivs.
Som importör hade Sverige högre elpris än de länder vi importerade från. Den dåvarande borgerliga alliansregeringen satte därför igång en utveckling för att öka användningen av svenska energiresurser i syfte att sänka elpriserna, förbättra stabiliteten och minska importberoendet.
Det gick bra. Efter år 2010 har Sverige varit nettoexportör av el varje år. Rekordåret 2022 exporterade Sverige mer än 30 TWh och hade Europas lägsta elpris. Även i södra Sverige, som hade Sveriges högsta elpris, låg elpriset på lägre nivå än i samtliga elprisområden i andra EU-länder. De senaste fem åren har antalet timmar med nettoimport varit färre än 400. Den maximalt importerade effekten har varit 3 GW och skett då reaktorer stannat.
Denna framgångsrika utveckling var ett bra föredöme för världen. Det resulterade också i investeringar i industrin. Men för Ryssland blev Sverige ett skrämmande exempel. Kampanjer startades för att beskriva framgången som ett förstört system. I Sverige påstods att elpriserna 2022 var höga därför att kärnreaktorer stängts. För att dölja att dessa stängts därför att elen blivit för billig, påstods att de stängts av Miljöpartiet.
Ser man på den verkliga statistiken för år 2022 är förklaringen till de höga elpriserna i Europa att Frankrike gick från att vara världens största exportör av el år 2021, till att bli nettoimportör året därpå. Det berodde på tekniska problem som minskade kärnkraften med 80 TWh på ett oplanerat och oönskat sätt. Samtidigt gjorde torrt, varmt väder att vattenkraften minskade med drygt 60 TWh i Europa. Som en följd av det måste mer el produceras med fossil gas, stenkol och brunkol.
Tyvärr skedde detta samtidigt som Ryssland invaderade Ukraina och importen av fossila bränslen från Ryssland blev svårare. Sverige blev det land som hjälpte grannländerna med mest elexport av alla länder i Europa. Näst mest exporterade Tyskland.
Rysslands president har därför starka skäl att förtala just dessa två länders energipolitik. Desinformationen har ofta handlat om att plantera felaktiga påståenden och sedan få andra – som inte direkt kan kopplas till ryska eller iranska intressen – att vidarebefordra dessa på ett trovärdigt sätt.
Bland annat har vindkraften förtalats. Falska påståenden om enorma mängder mikroplaster och olika miljögifter har vidarebefordrats av organisationer och riksdagsmän.
Men det har också gällt fundamentala frågor om hur elsystemet och elmarknaden fungerar. Här används skrämselargument om att stabiliteten är hotad när förnybar el ersätter kärnkraft.
Putin själv talar om det här i sina inlägg vid Moskvas energiveckor, och hans propagandamaskineri vidarebefordrar dessa felaktiga idéer i olika former.
Att elproduktionen med sol- och vindel varierar med vädret är inget problem för elmarknaden. Väderprognoserna gör att denna produktionen kan förutses minst lika bra som elkonsumtionen. De balansansvariga företagen betalar vad det kostar om prognoserna inte visar sig stämma. När det är mycket sol och vind sparas vatten i magasinen, vilket ökar utbudet och sänker elpriser även när det är mörkt och vindstilla.
Skrämselargument om att den ”enorma” rotationsenergin i kärnkraftverkens generatorer är nödvändigt för att systemet ska fungera har spridits. Detta påstås motivera en stor subvention av just kärnkraft eftersom kärnkraftverken inte får betalt för att de kan stabilisera med sin rotationsenergi.
Den ”enorma” rotationsenergin är i verkligheten liten – i hela det nordiska systemet mindre än hundra MWh. Energin är mindre än en procent av batteriernas i Sveriges elbilar.Stabiliseringen kan billigt skötas med batterier och elektronik.
Men vem ska betala? Det borde vara de som orsakar de störningar som behöver stabiliseras. Finska Fingrid rapporterar årligen om frekvenshållningen. I rapporten för 2022 identifieras 16 allvarliga störningar. 11 av dem var kärnkraftverk som oplanerat stoppade, de övriga fem utgjordes av kraftledningsfel. Därmed kan inte detta anges som skäl för att subventionera kärnkraft. Möjligen ska kärnkraftverken istället betala mer.
Så, återigen: underskatta inte verkligheten. Det går att lura väljarna en tid. Men Putin och andra, vars förakt för väljarna gör att de vågar ljuga, kommer att förlora både trovärdighet och val.