Allt är inte dåligt – men nästan allt är konstigt. Upplägget är att hemska klipp och brott varvas med att Anders Öfvergård säger "det hade jag ingen aning om" eller "det här känns helt sjukt". Men det anmärkningsvärda är rollen som polisen spelar genom hela produktionen.
Anders Öfvergård har fått tillåtelse att följa med en patrull ut i fält i ett utsatt område i Göteborg för att filma polisiära händelser och ingripanden på nära håll, och det görs flera intervjuer med höga polischefer. För dig som har följt polisens snedsteg och övertramp i sociala medier – eller min granskning av detta – kommer delar av ”Anders och våldet att” kännas som en repris.
Polischef: ”Stora migrationen"
Några unga killar i ett förortscentrum dras åt sidan av patrullen.
– Vad gör ni här? frågar polisen.
– Det är kallt ute och vi bor här, säger en av killarna.
En annan person som ligger nedtryckt på marken säger att den inte vill bli filmad. Anders Öfvergård svarar: ”Jag filmar väl inte med mina ögon.” Men kameran filmar händelsen från bara några meter bort. Sedan filmas en visitation. Polisen ber en ung man att dra ner kalsongerna för att visa att han inte gömmer knark i underkläderna. Men det görs inte i porten där mannen först stoppas, utan vid lekplatsen på den öppna gården bredvid. Kameran rullar och tittare får se ett par vita kalsonger. Speakerrösten under hela visitationen är polischef Erik Nord som säger att ”många känner otrygghet” grundat i ”den stora migrationen till Sverige”. Ingen grips.
Ordväxling med misstänkt
Anders Öfvergård berättar att de är på väg till en "bostad där några vägrar öppna dörren" i en namngiven stadsdel. Sedan ser syns ett lägenhetshus, en specifik port och våningsplan. När kamerateamet går in i lägenheten filmas inredningen i flera rum, och Anders Öfvergård är med när tekniska undersökningar görs. Han plockar obrytt upp två joints som ligger öppet på soffbordet och håller stolt upp beviset framför kameran.
Inslaget i lägenheten avslutas med att Anders Öfvergård hamnar i ordväxling med misstänkta som inte vill bli filmade, och att polisen håller upp en mindre mängd narkotika framför kameran. Under hela tiden som de misstänkta filmas står en polis tyst precis bredvid den arga programledaren från TV4.
I en intern utredning från tidigare i år skriver Polisens dataskyddsombud att det är olämpligt för myndigheten att medverka i program som "riskerar att kränka utsatta personers skydd för den personliga integriteten". Juridiska, etiska och operativa överväganden ska göras vid bedömningen om myndigheten ska delta, och varje förfrågan ska behandlas av den nationella pressavdelningen och ansvariga chefer.
I fallet med ”Anders och våldet" har myndighetens riktlinjer för hantering av externa medieproduktioner överhuvudtaget inte följts.
”Vi har brustit”
Ulf Merlander är polischef för Storgöteborg Nordost och medverkar själv i serien.
– De tog kontakt med mig någon gång förra året för att få komma och göra en intervju med mig. Vid den intervjun frågar de om de får följa med en patrull som är ute i fält, och det fick de. Jag kollade upp det innan så att patrullen kände sig bekväma med det. Det finns alltså inget avtal som produktionen skrivit under eller så, och de fick följa med efter polisbilen i egen bil.
Visste de som syns och hörs i programmet att de skulle filmas?
– Det måste jag kolla med patrullen som var på plats. Av erfarenhet så vet jag att en del tycker att det är fräckt när ett kamerateam följer med och filmar, att man tycker att det är kul att hamna framför kameran och munhuggas med profilerna.
– Etiken är den svåra biten. Vi är noga med att inte visa portnummer och namn, men personligen tycker jag att vi har brustit i den här situationen. Vi borde inte ha släppt in ett kamerateam så långt in i lägenheten. Här vill jag inte klandra patrullen, utan det är jag som inte har varit tillräckligt tydlig med var gränsen går. Det är mitt ansvar. Bevismaterial ska inte visas upp och man ska filma från håll. Det är beklagligt att vi har brustit i det här fallet. Nu behöver vi ta en funderare och diskutera var vi ska lägga vår gräns.
Tog bort egen reality-serie
Förra året kritiserades Polisen för sin egenproducerade realityserie "Ingripandepoliserna", som bland annat filmade en misstänkt i hemmet. Produktionen bedömdes kunna bryta mot förundersökningssekretessen och togs bort efter Dagens ETC:s granskning.
På frågan om någon av insatserna som syns i ”Anders och våldet” har lett till åtal svarar Ulf Merlander:
– Det vet jag inte, men om det endast är det som syns i programmet handlar det troligtvis om ringa narkotikabrott.