Aktuell Hållbarhet, Altinget, Land Lantbruk, ATL är några av de svenska medier som specialiserat sig på miljö- och hållbarhetsfrågor. Samtliga har den senaste tiden vittnat om svårigheterna med att få intervjuer med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Många av de större nyhetsredaktionerna har dragits med liknande problem, vilket framgår av de många artiklar och nyhetsinslag som avslutas med att ministern inte gått att nå.
Vi på Dagens ETC delar tyvärr den bilden. Våra klimat- och miljöreportrar har vid flera tillfällen försökt ställa frågor till Romina Pourmokhtari med anledning av artiklar vi jobbat med. Inte en enda gång har vi fått svar. Vi har också återkommande påmint ministerns pressekreterare Niki Westerberg om att vi vill göra en längre intervju om miljö- och klimatpolitiken. I början fick vi besked om att det inte gick att få till ”i närtid”. Nu, ett år efter ministerns tillträdande, uteblir ofta responsen helt. Varför, undrar vi.
Klimat och miljö har sedan Dagens ETC startades varit ett av tidningens högst prioriterade bevakningsområden. Våra läsare förväntar sig därför också ansvarsutkrävande intervjuer, inte minst mot bakgrund av det klimatnödläge vi befinner oss i. Men just nu försvårar ministern och hennes presstab vårt, liksom andra mediers, arbete rejält.
Under tiden fördjupas klimatkrisen. FN:s generalsekreterare talar numera om ett klimat nära kokpunkten snarare än om global uppvärmning, för att understryka allvaret. De dödliga extremväder som vi nu ser dra fram över världen är bara början, varnar forskare. Om inte utsläppen minskar snabbt kan stora delar av jorden snart bli obeboelig och effekterna oåterkalleliga. Hur regeringen agerar på den här informationen måste de kommunicera tydligt utåt. Minst lika viktigt är att medier kan granska det som sägs.
Att, som Romina Pourmokhtari nu gör, hänvisa till att reportrar kan delta på regeringens presskonferenser är inte ett bra svar på kritiken om hennes duckande. Precis som Aktuell Hållbarhets Anders Hellberg skriver är möjligheten att ställa följdfrågor, eller fråga om annat än det presskonferenserna handlar om, kraftigt begränsad vid dessa tillfällen. Dagens ETC har därför bett om att få egen intervjutid. Hittills utan resultat.
Problemhanteringen tycks för tillfället gå ut på att göra sig mer synlig i sociala medier, där Romina Pourmokhtari själv styr vad som kommuniceras. Då kan också kritiska kommentarer döljas, vilket har skett på Instagram, enligt sajten Klimatgranskaren.
I kombination med att ministern gör sig oanträffbar för samtal med insatta journalister är det här illavarslande. Om en regering medvetet försvårar fri debatt och journalistik är det i förlängningen ett hot mot demokratin.
Det, om inte annat, borde bekymra en liberal minister.