Joe Rogan är komikern och sportkommentatorn som det senaste decenniet gjort sig känd som mannen bakom världens största podcast. 2010 fick podden sin första sponsor: företaget Fleshlight som tillverkar världens mest sålda plastvaginor. Efter två år valde sexleksaksföretaget att avsluta samarbetet med Joe Rogan. Anledningen sägs vara att de upplevde att de nått alla de kunde nå i sin målgrupp, bestående av främst unga män.
Plastvaginorna ersattes 2020 av Daniel Eks Spotify som köpte rättigheterna till podden. Detta väckte stor debatt då Joe Rogan bjudit in många kontroversiella gäster som gjort grova uttalanden, inte minst under pandemin då Rogan uttryckt vaccinmotstånd och anklagades för att sprida konspirationsteorier.
Många stora artister, bland annat Neil Young och Joni Mitchell lämnade Spotify i protest mot upphandlingen av ”The Joe Rogan Experience”. Men musikplattformen stod fast vid sitt beslut och fortsatte strömma Rogans evighetslånga samtal där folk (mest män) diskuterar och skämtar om politik, kampsport och kultur.
Konceptet är effektivt i sin enkelhet: Genom att välkomna inflytelserika och namnkunniga profiler och låta dem tala fritt, vilket här framför allt betyder uttrycka radikala högeråsikter, har Joe Rogan skapat ett imperium som sägs vara en bidragande orsak till det senaste amerikanska valresultatet.
Donald Trump medverkade i podden någon vecka innan valet, vilket många tror hjälpte honom vinna, då framför allt unga manliga väljare lockades till att rösta på republikanerna efter att ha hört avsnittet.
Elon Musk, Jordan B Peterson, Alex Jones, JD Vance, Tucker Carlson och Robert F Kennedy Junior är bara några exempel på konspiratoriska makthavare på högerkanten som i ”The Joe Rogan Experience” fått uttala sig om samtiden och varför den är så ”fucked”.
Den senaste gästen var Facebook-grundaren och världens näst rikaste man Mark Zuckerberg. Många experter tror att Zuckerberg valde att delta just nu för att ta höjd för Donald Trumps tillträde som president, eftersom de två varit i konflikt tidigare och Trump hotat med att sätta Zuckerberg i fängelse om han inte ändrar på vissa av Metas riktlinjer.
Jämfört med tidigare är Zuckerberg betydligt mer positivt inställd till Trump i Joe Rogan-avsnittet. Han säger bland annat att den kommande presidenten ”vill att Amerika ska vinna” och att han kommer ändra på flera av Metas funktioner i linje med Trumps önskemål.
Den här delen av samtalet är värd att uppmärksamma och bekymra sig över, vilket bland annat Victor Malm gjort i Expressen. Men den sekvens av avsnittet som fått mest uppmärksamhet i en svensk kontext, på grund av en TT-nyhet som citerats i i princip alla svenska tidningar utom min, borde egentligen inte vara särskilt uppseendeväckande. I alla fall inte med tanke på att citaten kommer från en podcast som gjort sig känd för en total avsaknad av tak där vaccinskepticism och förintelseskämt florerar fritt.
Jag har lärt mig den hårda vägen att många som är födda på typ 70-talet inte gillar att prata om manligt och kvinnligt
”Zuckerberg: Maskulin energi är bra” var rubriken på TT-artikeln, som sedan följdes av en kort sammanfattning av en del av avsnittet där Mark Zuckerberg pratar om hur företag blivit bättre på att välkomna kvinnor och se till att även de kan göra en karriär. Han säger att det här är bra, men att det i vissa fall tippat över till en företagskultur som ser maskulinitet som något oerhört negativt som helst ska förintas.
Facebook-grundaren är tydlig med att feminin energi är positiv och viktig för företag, men lyfter att även maskulin energi kan ha sina fördelar. Av Joe Rogan får han medhåll, även om värden hellre verkar vilja prata om vilka pilbågar som är bäst.
Men i svenska medier har Zuckerbergs uttalande märkligt nog lyfts som något sensationellt.
Jag har lärt mig den hårda vägen att många som är födda på typ 70-talet inte gillar att prata om manligt och kvinnligt, att de tycker det ”befäster stereotyper” och hindrar oss från att nå deras utopi där världen består av könlösa blobbs. Men så länge män och kvinnor beter sig olika – vilket de i högsta grad fortfarande gör, måste till och med generation X vara okej med att det ibland yttras högt.
Min gissning är att det som folk tycker är mest provokativt med Mark Zuckerbergs uttalande inte är att maskulin energi finns, utan att han påstår att den kan vara positiv. Att säga att män överhuvudtaget kan göra någonting bra är att svära i kyrkan, åtminstone om det inte kommer med en bisats i form av ”men kvinnor gör det ännu bättre”.
Jag vet inte exakt vad Mark Zuckerberg menar med maskulin energi, och jag vet inte heller vilka företag han syftar på när han pratar om en ”emaskulerad” kultur. Men att en verksamhet som bara främjar det ena könet är destruktiv, det håller jag med honom om.
Det är bland det rimligaste jag hört i Joe Rogans podcast och tyvärr visar reaktionerna på inslaget att podden har rätt i åtminstone en sak till:
Traditionella medier har en tendens att ta kontroversiella figurers uttalanden ur sina sammanhang och på ett sensationslystet sätt måla upp dem som onda.