I vintras förberedde jag ett reportage om de tyska klimataktivisterna Letzte Generation. Gruppen hade under ett års tid skapat stor uppmärksamhet för sina protester mot den tyska regeringens klimatpolitik och för att kunna berätta om aktivisternas arbete hade jag flera telefonsamtal med en av deras presskontakter.
Nu verkar det som om han och jag inte var ensamma på linjen. I fredags avslöjade Süddeutsche Zeitung att bayersk polis sedan oktober 2022 buggat totalt 13 telefoner hos aktivisterna. Bland annat det nummer som Letzte Generation använt för kontakter med pressen.
Att tysk polis under flera månader avlyssnat telefonsamtal med journalister har kritiserats häftigt under midsommarhelgen i Tyskland, ett land där personlig integritet och individens skydd gentemot staten annars väger särskilt tungt.
Större samhällsfara
Ytterst är det journalisternas ansvar att inte röja sina källor. Men precis som i Sverige ser lagen också till att människor som hör av sig till media har ett särskilt skydd. Avlyssning av samtal med medierepresentanter måste därför prövas särskilt: Enligt tysk lag ska pressfrihet i sådana fall vägas mot polisens möjlighet att utreda brott. Om brottet inte är av ”avsevärd betydelse” bör domaren som ska godkänna avlyssningen låta pressfriheten väga tyngre.
Det går att diskutera om detta är en vettig ordning.
Liksom om protesterna utgör brott av ”avsevärd betydelse”. Som om det att demonstrera mot bristande klimatskydd är en större samhällsfara än den backlash som just nu bromsar progressiv klimatpolitik i många länder.
Letzte Generations blockader av vägar runt om i landet irriterar så klart de som blir stående i timslånga bilköer. Men polisrazzior, preventiva häktningar, nedstängning av gruppens hemsida – och nu också avlyssningar – tolkas snarare på flera håll i Tyskland som politiska försök att tysta dem.
Försämrad pressfrihet
På samma sätt bedöms också de förundersökningar som pågår i ett par förbundsländer där gruppen misstänks utgöra en kriminell förening. Som i det konservativa Bayern, där kristdemokratiska CSU regerar ihop med det populistiska partiet Freie Wähler. Åtminstone fram till oktober, då Bayern går till val. Att delstatsregeringen i München skulle påverka domare till att godkänna avlyssningarna som en del i en stundande valkamp är en extremt allvarlig anklagelse – inte bara ifråga om journalisters möjlighet att arbeta fritt utan också i fråga om rättsstatlighet.
Varje år rankar Reportrar utan gränser världens länder efter pressfrihet. Tyskland har i årets ranking halkat ner från plats 16 till plats 21. Bland annat kritiseras just polisens agerande gentemot pressen. Själv blev jag under en av Letzte Generations blockader i Berlin beordrad att radera en ljudfil på min diktafon. Annars skulle polisen ta diktafonen i beslag. Den typen av övergrepp, liksom helgens buggningsavslöjande, lär knappast förbättra anseendet för EU:s viktigaste land, vare sig ifråga om klimatskydd eller pressfrihet.