Alltmer isolerad, men övertygad om att han haft rätt från början, får Macron nu rejält med vatten på sin kvarn. Donald Trump blir i januari USA 47:e president, med en rad geopolitiska löften som väcker oro i EU.
Trump lovar till exempel att skapa ”fred i Ukraina”, vilket innebär en lösning på Rysslands villkor. Han planerar att lämna Parisavtalet igen och istället satsa stort på fossila bränslen. Dessutom vill han höja importtullarna, särskilt på import från Kina, vilket kan förvärra spänningarna mellan stormakterna – men även drabba EU. Enligt Financial Times förbereder sig EU för ett handelskrig med USA, med tullbarriärer som kan innebära förlorad export värd över 1 500 miljarder svenska kronor per år.
När det gäller Taiwan anser Trump att ön ska betala för att räkna med USA:s beskydd mot Kina framöver. Och det verkar vara kärnan i hans politik – svaga nationer som vill ha USA skydd måste betala. Det gäller även Nato. Trots att USA inte formellt drar sig ur alliansen minskar förtroendet för Nato som säkerhetsgarant när USA ifrågasätter dess grundprincip om kollektivt försvar och endast vill stödja de länder presidenten anser ”sköter sig”, det vill säga betalar.
"Nato - hjärndöd"
Sedan 2017 har Emmanuel Macron konsekvent hävdat att EU måste stärka sitt oberoende, både gentemot Kina och – kanske främst – USA. Han vill se ett gemensamt EU-försvar och har inte övergett sin ståndpunkt om att ”Nato är en hjärndöd organisation”. Trots att Frankrike är fullvärdig medlem sedan 2009, är Macron mer i linje med Charles de Gaulles hållning från 1966, då Frankrike lämnade militäralliansen i protest mot USA-dominans. Frankrike håller dock sin kärnvapenarsenal utanför Nato-samarbetet – en kapacitet som byggdes upp just för att inte vara beroende av USA:s kärnvapen.
Efter Storbritanniens utträde ur EU är Frankrike nu det enda EU-landet med en självständig kärnvapenarsenal. Med ett alltmer oberäkneligt USA bär Macron detta som ett ess i rockärmen när han lobbar för ett mer oberoende Europa, där Frankrike öppnar för att skydda andra EU-länder med sina kärnvapen.
Det kommer självklart inte gratis.
Men med tanke på att USA, världens största militärmakt, nu återigen ska ledas av Donald Trump, har Macron sin chans att stärka Frankrikes position på den internationella arenan.
– Ni måste förstå att vi aldrig kommer att hjälpa er om Europa angrips, och förresten är Nato dött, vi kommer att lämna Nato, ska Trump ha sagt till Ursula von der Leyen, enligt den tidigare franska kommissionären Thierry Breton.
Ringde Tyskland direkt
I denna för EU nästan desperata situation kanske Macron lyckas övertyga om sin linje. Det första Emmanuel Macron gjorde efter att resultatet i USA-valet blev känt, utöver att gratulera Donald Trump, var att ringa Tysklands förbundskansler Olaf Scholz för en diskussion om ett djupare samarbete.
Kanske blir vi nu mindre beroende av USA kärnvapen och mer beroende av Frankrikes.
Möjligen lagom till det franska presidentvalet 2027, då Marine Le Pen återigen tänker kandidera.