Inför årets påskfirande har Donald Trump utropat en ”helig vecka”. En vecka då ”helig ande” ska hällas över USA.
Kaoset i Vita huset har plötsligt fått en inramning av djup och allvarsam tro.
Under onsdagen höll han en påskmiddag och torsdagen ägnas åt en påskmässa ledd av en samling högerkonservativa tv-predikanter med Paula White och Franklin Graham (den legendariske tv-predikanten Billy Grahams son) i spetsen.
Den ”heliga veckan” är kulmen på en upptrappning av kristen retorik från Trump-administrationen som pågått sen i februari.
För en månad sedan gjorde utrikesminister Marco Rubio en intervju i Fox news med ett kors av aska ritat i pannan – en udda katolsk tradition som han plötsligt anammat. Och det märkliga var väl egentligen inte att en kristen människa hittat en religiös tradition han tilltalades av utan att det lämnades helt okommenterat i tv-rutan. Även vice president JD Vance har synts med korset i pannan och Trumps pressekreterare Karoline Leavitt har börjat inleda varje presskonferens med bön.
Återkristnandet av Vita huset har varit metodiskt.
I februari instiftade Trump ett ”Faith office”, som för första gången fokuserar helt på kristen tro. Det leds av just Paula White, en predikant som avskys i många amerikanska kyrkor och som använder sitt nya kändisskap till att sälja påsk-välsignelser. För bara 1000 dollar kan du köpa sju stycken som ger dig längre liv, ökat välstånd och tar bort diverse sjukdomar.
På palmsöndagen skrev så Trump en deklaration om kristen tro som mer påminde om en påvlig bulla än ett uttalande från en president. Han förnyade sitt löfte att försvara den kristna tron. I såväl skolan, militären, på sjukhus och i administrationen ska fokus vara på att hedra Kristus, förklarade presidenten.
Som krona på triumfkrucifixet har Trump inrättat en egen inkvisition
”Trump skäms inte över sin tro” utbrast Franklin Graham i den kristna tv-kanalen CBN. Deklarationen var ”historisk”, tyckte han.
Som krona på triumfkrucifixet har Trump inrättat en egen inkvisition. Något som kallas ”Christian task force” som under ledning av justitieminister Pam Bondi ska ”utrota antikristet beteende” inom hans egna led. I praktiken går det ut på att anställda i den federala administrationen ska rapportera kolleger som uttrycker ”anti christian bias”, vilket kan innebära att de aktivt jobbar för abort eller stödjer transpersoners rättigheter. Ett litet kristet Stasi som samlar information om alla som inte håller sig till den rätta läran.
Att göra påsken till ett politiskt verktyg verkar viktigt för Trump.
Udden är så klart riktad mot det multietniska och mångreligiösa USA. Åtskillnaden mellan stat och kyrka, ska bort. Han vill göra kristendom till statsreligion. De predikanter han samlat runt sig är extremt nationalistiska. Kontroversiella även inom amerikansk kristendom.
Och påsken är är en högtid som gifter sig väl med fundamentalistisk politik.
Historiskt har den varit den tid då europeiska kristna låtit sin antisemitism blomma ut i full dager.
Texterna i ”Improperierna” (Kristus anklagelser mot folket som dödat honom) har tagits bort ur kyrkohandboken men dyker ändå titt som tätt upp på Långfredagens gudstjänst. Även här i Sverige. I Polen, Nederländerna och andra djupt religiösa länder finns traditioner att göra dockor av ”Judas” som sen straffas med eld eller trubbigt våld. Ritualer som inte ens försöker maskera sin antisemitism.
Men det är inte bara den historiska kontexten som gör Trumps nationalistiska påsk-spektakel så motbjudande.
Det är kanske lätt att tro att den patologiske narcissisten Trump till slut hittat ett syfte högre än honom själv. Att han kapitulerat inför Kristi offerdöd på korset och insett att gud dödade sin enfödde son även för hans synder.
Det stämmer så klart inte.
Att Kristus på korset blivit hans politiska symbol beror inte på en nyvunnen insikt om att han är en syndare.
Även Trump utsattes för ett mordförsök, men dog aldrig och återuppstod som en helig man.
Det är en story som är välbekant för hans väljare.