År 1997 förkunnade Göran Persson (S) att tändernas status aldrig mer skulle vara ett klassmärke. Två år senare avreglerade han tandvården och skapade den fria prissättning som gör att riskkapitalister frodas på den nya marknaden. Det är rena vilda västern. Riskkapitalisterna köper upp små kliniker och gör övervinster med sina växande kedjor (Smile, Aqua Dental, Happident med flera) där priserna ligger högt över de så kallade referenspriser som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har fastslagit.
Det har blivit svindyrt att laga tänder. Det så kallade högkostnadsskyddet slår in först vid 3 000 kronor, men även därefter får du betala 50 procent upp till 15 000 kronor och 15 procent på allt därutöver. Plus de 22 procent extra som riskkapitalisternas tandvårdskedjor lägger på för att kunna göra höga vinster.
Stor försämring för unga
För att verkställa Perssons propåer måste man göra raka motsatsen till det som han själv gjorde. Ett klasslöst tandsamhälle kräver återreglerad tandvård och ett högkostnadsskydd värt namnet. Det vill säga samma skydd som återfinns inom hälso- och sjukvården där du betalar max 1 300 kronor per år.
I retoriken är Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna rörande överens på den här punkten. De sistnämnda gick rent av till val på att satsa sju miljarder för att göra tandvården lika billig som övrig sjukvård.
Nu ser vi vad Sverigedemokraternas vallöften är värda. Istället för en satsning har nyligen beslutats att återinföra tandvårdskostnaderna för personer mellan 20 och 23 år. Enligt socialminister Jakob Forssmed (KD) tränger unga personer undan tandvård för äldre. Han påstår dessutom att de 450 miljoner sparade kronorna ”skapar utrymme för en reform längre fram när det gäller högkostnadsskyddet”.
Hade ett tydligt kongressbeslut
Socialministern talar som han har förstånd till. För det första menar han alltså att huvudproblemet är att personer mellan 20 och 23 går alldeles för ofta till tandläkaren. För det andra vill han alltså göra tandvård gratis för alla genom att låta den kosta skjortan även för de grupper som den nyss var gratis för.
Att Sverigedemokraterna skulle gå bort sig var föga förvånande, för vi vet från debatten om vinster i välfärden hur följsamma de är gentemot varje krav från den privata välfärdsindustrin.
Men tyvärr var det nästan lika väntat att Socialdemokraterna återigen skulle schabbla bort denna välfärdsfråga. Detta trots kongressbeslut på att tandvården bör ”omfattas av ett högkostnadsskydd liknande hälso- och sjukvårdens”.
Palms statliga jätteutredning
Schabblet jag syftar på är Veronica Palms statliga jätteutredning som överlämnades till dåvarande socialminister Lena Hallengren (S) i mars 2021. Palms masochistiska tolkning av direktiven var att inte en enda krona fick tillskjutas. Hon såg sig därför tvungen att klippa och klistra. Och kom bland annat fram till att alla mellan 20 och 23 år ska betala för tandvård, just det som Tidöpartierna nu har gjort verklighet av.
Socialdemokraterna har gjort dygd av att slarva bort utredningar om vinster i välfärden och privata sjukvårdsförsäkringar. Men tandvården tar nästan priset, för med tio veckor kvar av den treåriga utredningen fick Palm plötsligt ett tilläggsdirektiv om att hon trots allt skulle föreslå ett högkostnadsskydd. Vilket inte hanns med.
Kostar mindre än rut
Det enda utredningen förmådde göra var att räkna ut att det skulle kosta mellan de sju och sju miljarder som Sverigedemokraterna senare nämner i sitt brutna vallöfte.
Sju miljarder är mindre än det låter. Rut-avdraget kostar ännu mer, så vi kan välja mellan klasslös tandvård eller att rika människor ska få sina skjortor tvättade och strukna. Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna väljer skjortorna.