Max V Karlsson:
Techbranschen är obotliga optimister – till och med om krig
Bild: Max V Karlsson
Dagens ETC
På arenan, mässgolvet, samlas de i tusental. Hungriga investerare, självsäkra företagsledare, klyftiga kodknackare, flitiga försäljare och lismande konsulter. Alla i olika grad nyfikna och desperata. Techarenans aggressiva optimism är smittsam. Dagens ETC:s Max V Karlsson går på Sveriges största teknikmässa, spelar laserdome med chefer, och blir inspirerad av Topgun-piloterna ”Chop” och ”Spike”.
Det här är en kommentar.
Det är skribenten och inte
Dagens ETC
som står för åsikten.
Mannen i ljusbrun kavaj går från bås till bås och frågar vidare. Det tar ett bra tag innan en volontär ute på mässgolvet faktiskt har en helt vanlig penna att låna ut.
”Nä, idag blir det inget för mig men kanske imorgon.”
”Vad menar du, Al Gore pratar väl bara idag?”
”Al Gore...? Jag trodde du sa alkohol!”
Killen som kallar sig för en ”klassisk sifferkille” skrattar högt i luchkön för köttbullar med mos á 185 kronor per portion.
Techarenan marknadsförs som Skandinaviens största techevent och Sveriges största techmässa. Här är allt digitalt i så hög utsträckning som möjligt. Digitalt, lyxigt och med puls. Hundratals schemapunkter och mingel ska avhandlas, viktiga kontakter ska knytas och ett hundratal företag ska pitcha sina idéer framför en proffsjury.
Laddar med laserdome
För att hamna i rätt läge och förbereda mig för mässan mentalt gick jag på ett sidoevenemang med en laserdome-turnering för investerare och grundare. Att springa runt i mörkret och skjuta på varandra med laser beskrivs som en annorlunda plattform för meningsfulla möten. Det är investmentbolaget Antler som är avsändare och ett 50-tal personer är på plats när det är dags att dra igång. Matcherna går snabbt, och efter att nio lag spelat fyra matcher var finns det en tydlig vinnare och laserdomekämpe.
Jag tog inte hem någon medalj men beskrivningen om det meningsfulla mötet visade sig stämma utmärkt. Deltagarna, som nästan uteslutande är unga företagsledare och investerare i Antlers nätverk, är svintrevliga, välkomnande och framför allt optimistiska upp över öronen. Den enda vägen de ser är framåt.
”Tech, fred och kärlek”
Techarenans grundare Omid Ekhlasi hoppas på ett större politiskt stöd från högerregeringen, för att den svenska techbranschen ska kunna fortsätta växa och ligga i internationell framkant. Och moderatorn och före detta journalisten Linda Nyberg säger att det är branschens roll att fylla världen med positiva känslor. Från scenen ställs frågan:
”Kan tech revolutionera världen och samhället i dessa oroliga tider? Låt oss skapa tech, fred och kärlek, och inte krig.”
På mässgolvet inne på Friends Arena finns allt. Ett bolag har vertikala lösningar för att växa sallad inomhus, ett annat lovar att revolutionera HR-arbetet med hjälp AI, och ett tredje hyr ut kontorsmöbler med visionen att bli världens största cirkulära affärsmodell. Pensionsbolaget SPP har den bästa rökmaskinen jag sett.
Runt om i lokalen står tysta bås och minikontor som entreprenörer tillika sociala innovationsmotorer kan låna för att fortsätta mejla och ta videomöten ostört.
Det spelar egentligen ingen roll om din produkt finns än, för det är idéerna och investeringsmöjligheten du säljer. Låt oss spela buzzwordbingo med orden som branschen använder för att sälja så mycket som möjligt med bara optimism för framtiden som bränsle:
Medtech, fintech, femtech, adtech, Saas, crypto, climate tech, grön kapitalism, evig tillväxt och så klart AI. Innovation, hållbarhet, entreprenörskap, meningsfulla kontakter, coachning, framgång och framsteg. Roller som changemakers, decision leaders, strategiska storytellers, agila inkubatorer, kodknackare och investerare.
Blackrock försvarar demokratin?
Optimismen och hoppfulla tal om en bättre värld genom teknik smittar även om den krockar med verkligheten där riskkapitalbolag gärna eldar regnskog om det betyder vinst i Q3. Det här är en bransch där många är besatta av tanken att hela tiden bli bättre, större och rikare oavsett vad som står i vägen. Och på stora scenen på Techarenan kan Meta och Blackrock fortsätta låtsas som att de försvarar demokratin.
De flesta programpunkterna är öppna för alla som köpt en vanlig biljett eller de dyrare biljetterna för investerare och chefer, som ger tillgång till egna soffgrupper inne på arenan.
Men för några event krävs en särskild inbjudan. Ett sådant arrangeras av Svensk-amerikanska handelskammaren inne i en svit på femte våningen. Det är topgunpiloterna ”Chop” och ”Spike” som ska berätta om hur de tog vidare insikter från karriären som stridspilot till rollerna som coacher och företagsledare i näringslivet.
Efter ett montage med stridsflygplan som flyger och skjuter missiler syns ett ensamt ord på skärmen. Framgång. Chop klickar vidare i presentationen. När de flög använde man ”kill ratio”, hur många plan man skjuter ner jämfört med motståndaren, som ett mått på framgång, förklarar han. På samma sätt är det viktigt för privata företag att ha tydliga och mätbara mått på vad man faktiskt gör och producerar.
När vice president Al Gore är på scen får han frågor om den oroliga omvärlden. Linda Nyberg säger att Sverige går med i Nato för att vi är rädda för ”ryssarna”. Står tredje världskriget runt hörnet, och kommer Nato att hjälpa oss? Al Gore svarar löst och hyllar Nato som en ”ren försvarsallians”.
– Invasionen av Ukraina, herregud, det är sadistiskt. Det är bara sadistiskt. Och vad Stalin gjorde på 30-talet mot Ukraina, det är nästan som en återkommande övergreppssituation, säger Al Gore.
Slutsatsen blir att krig kan innebära ”möjligheter” för hela branschen, och inte bara försvarsindustrin. Det handlar bara om att fånga ögonblicket och möjligheten.