Att fattigare länder som Mexico, Grekland, Slovakien och Ungern har färre invandrare är kanske inte så konstigt. Få invandrar dit där det finns få jobb eller där man inte är välkommen. Det kanske är det senare som gör att rika Danmark har så låg invandring.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men mest extremt är Finland, ett land som inte har lyckats få människor att komma och stanna trots en levnadsstandard som den svenska. Andelen utlandsfödda i detta rika land är bara 6,5 procent, samtidigt som Finland har en stor grupp som lämnat landet och flyttat till framför allt Sverige. Idag är arbetslösheten högre i Finland än i Sverige, trots skillnaden i antalet invandrare och samtidigt hade Finland i det senaste valet lika stora rasistiska partier som Sverige.
Samband mellan invandring och olika problem i två grannländer verkar alltså svårt att finna. Om det bara var ekonomi som styrde borde de nordiska länderna ligga på rätt lika nivå i antalet nya invandrade medborgare. Men att jämföra ett land mot ett annat blir alltför osäkert. Hur blir det om man tittar på grupper av länder?
Källor: International Migration Outlook 2018, OECD, OECD Economic Outlook, Volume 2018 Issue , OECD Employment Outlook 2018, Society at a Glance 2016, OECD, PISA 2015 Results (Volume I), OECD 2016, Gender equality index 2015, EU
För att granska vad som händer i de olika länderna och se om man kan hitta jämförelser som visar på utvecklingen i samhället har vi delat in dessa länder i fem grupper efter andelen utlandsfödda. Observera att vi har både fattiga och rika länder, nordliga och sydliga länder, liksom gamla öststatsländer och gamla västländer i varje grupp. Utifrån OECD:s genomgång av utlandsfödda i olika länder ger det en bra mix i varje grupp.
Det är onekligen väldigt stora skillnader mellan dessa grupper. Sverige hamnar i grupp 5.
Om rasisters argument stämmer borde det vara lätt att se stora skillnader i utveckling beroende på hur många som kommer från andra länder.
Så låt oss gå igenom några klassiska politiska områden och se om hög invandring betyder en sämre utveckling än en låg invandring.