Vem vill bli miljonär? Ja, alla. Såklart. Konstigt vore annat. Vi journalister springer benen av oss för att författa krigsrubriker om att en sprängfylld pengapung är lyckonyckeln. Allra mest älskar min bransch att berätta om hur någon som har alla förutsättningar för att lyckas och bli rik, sedan också blir rik. Yippie! Den senaste i raden att fira ett skenande segertåg genom de stora redaktionernas nyhetsflöde är unga Wilma: en nykläckt och aspirerande influencer från den övre medelklassen. Hon vill bli miljonär. Därför lever Wilma ett frivilligt fattigdomsliv på vischan och försöker få sina fans att investera i kryptovaluta.
I det nyliberala individualistiska inferno som är Sverige är du sannerligen din egen lyckas smed. Man kan gå från säker medelklass till övre medelklass. Och Dagens Nyheter älskar just den sortens historier, där någon som fått livet förspänt med fyra fullblodshingstar kan rusa med full fart direkt från startskottet.
Det kan vara en aktiesparare från stabilt hem som, tvingad av vår havererade bostadsmarknad, blir omskriven för att han köper en egen lya vid 20 års ålder. Eller kanske en person som blir kär i en höginkomsttagare utan bostadslån, flyttar ihop i hans bostadsrätt och kapar sina månadskostnader med ofattbara 12 000 kronor – samtidigt som hon hyr ut sin egen brf till någon stackars jävel i nöd.
Nu i veckan var Dagens Nyheter först med att berätta om Wilma, 22, som för att kunna spara ihop till sin första mille har flyttat från familjens väl tilltagna sjumiljonersvilla i rikemansreservatet Ekerö, till familjens sommarhus på landet. Hyra: symboliska 1 000 kronor. Hennes spartanska vardag – där hon varje månad kan investera 25 000 kronor i aktier och fonder – blir sponsrad storytelling där följarna på Instagram, Youtube och Tiktok kan hänga med i livet utan värme och innedusch. Och på resan mot rikedom, givetvis. Har du kanske funderat på krypto? Lajka och dela.
Ah, just det ja: när Wilma fyllde 18 fick hon startkapital, det vill säga gratis pengar, av sina föräldrar, som hon investerade på börsen. En verklig rags to riches-historia, direkt från Hollywood.
Är det här nyheter? Rik blir rikare? Tydligen. Efter Dagens Nyheter så följde SVT, Nyheter24 och liveintervju på bästa sändningstid hos TV4 för den unga influencern. DN:s egen ledarsida serverade lite syrlig kritik, liknande min egen, mot sig själva, om att enklaste sättet att bli miljonär är att vara rik från början. Det fick Göteborgs-Postens före detta liberala ledarsida att brista ut i ett halvhjärtat försök att prata klass till försvar för Wilma. Fnys inte åt kids som är kåta på cash! Fler unga borde bry sig om aktier! Spekulera mera!
Visst, GP, det är helt rätt. Det är inte Wilmas fel. Ingen skugga över henne som vill bygga sitt eget varumärke och, sålunda, kommande karriär. Hon har fostrats in i en lobotomerad samtid där pengar och status och kändisskap och antal följare automatiskt ger utrymme och plattformar. Jan Emanuel skrattar medan vi alla ruttnar för evigt i ett själlöst helvete. Här är samtliga barn med rätt bakgrund blivande börshajar som ”tycker att pengar är viktigt”, som TV4 formulerar det.
En storts inverterad teppanyakihällsjournalistik där ett slitsamt asketiskt leverne spelas upp av människor födda med royal straight flush på hand.
Pengar är viktigt. Dödsviktigt. Tyvärr. Och en sak som min bransch kan göra för att visa exakt hur stor roll pengar spelar, är att sluta berätta de här förljugna historierna där sanningen om förutsättningarna står i det finstilta. Artiklarna där vi visar upp att vägen till von Anka är att sluta köpa hämtkaffe, och inte att det egentligen handlar om att flytta ihop med någon som har stålar. Rubrikerna om att det är möjligt att lägga undan 25 000 kronor varje månad, vilket det kanske är om du bor i föräldrarnas sommarhus samtidigt som du drar in pengar på att hyra ut din egen bostadsrätt.
Sådana här fejkade framgångssagor valsar runt och återkommer med jämna mellanrum. En storts inverterad teppanyakihällsjournalistik där ett slitsamt asketiskt leverne spelas upp av människor födda med royal straight flush på hand. Istället för att, som exempel, granska det orimliga i att en egen första bostad blivit en lyxpryl, så porträtterar vi de som lyckats landa en så basal, mänsklig rättighet, som hjältar.