Hur raseras ett gemensamt sjukvårdssystem? Som många forskare påpekat sker det via mängder av små beslut och förskjutningar som sällan eller aldrig når offentlighetens ljus. Medborgarna har kort sagt inte en aning om vad som händer. Det rör sig om en smygande utveckling som bara fortsätter och fortsätter, detta utan att vi tagit ställning till den.
Här följer ett axplock av sådana tysta men talande förändringar som ägt rum den allra senaste tiden.
Smita före oss andra
Vi kan börja med Länsförsäkringar, som nu anställer 40 vårdplanerare i det nystartade bolaget LF Hälsotjänster. Vårdplanerarnas uppgift är att fixa så att den som har privat sjukvårdsförsäkring kan smita före alla oss andra i vårdkön. Något som Niclas Ward, chef för personrisk, i pressmeddelandet uttrycker som ”bättre möjligheter att styra tillgänglighet, kostnader och utveckling för en av de avgörande leveranserna i sjukvårdsförsäkringen”.
För att smita före i vårdkön krävs ett smidigt bokningssystem. Här kommer vi in på vårt andra exempel, nämligen Cab healthcare AB som via plattformen Kuralink låter privata vårdgivare och försäkringsbolag hitta tider som kunde ha gått till offentligt finansierade patienter. Det som är nytt är att Cab healthcare AB, via avtal med försäkringsbolaget Gjensidige, nu också ska hjälpa norrmän och danskar att bryta mot principer om jämlik vård.
Snyltar och smutskastar
För att hålla jämna steg med utvecklingen krävs utbildning och nätverkande. Med start den 7 november erbjuder (pris 18 900 kronor exklusive moms) Svenska Försäkringsföreningen därför fyra nätverksträffar för produktchefer, produktutvecklare, skadechefer, skadespecialister, prissättningsansvariga och upphandlingsansvariga inom privat sjukvårdsförsäkring.
Det som ska avhandlas är bland annat ”utmaningar i relation till den offentliga vården”, det vill säga hur försäkringsbolagen ska kunna snylta på densamma och samtidigt tala illa om den. Det framhålls särskilt att den ena av nätverksledarna ”tidigare har arbetat med privat sjukvårdsförsäkring på den amerikanska marknaden”.
”Mest attraktiva erbjudandet”
Vem är då allra bäst på att bryta mot hälso- och sjukvårdslagens principer om vård efter behov och vård på lika villkor? För att ta reda på detta ordnar Svenska Försäkringsförmedlares Förening och dess ordförande Gunnar Hökmark (M) varje år en tävling där alla försäkringsförmedlare får vara med och rösta. Tävlingen avgjordes den 7 oktober, och det blev som så ofta försäkringsbolaget Euro accident som ansågs ha ”det mest attraktiva erbjudandet inom riskförsäkring, privatvårdsförsäkring och gruppförsäkring”.
För att skapa legitimitet för brottet mot hälso- och sjukvårdslagen krävs mycket propaganda.
För att skapa legitimitet för brottet mot hälso- och sjukvårdslagen krävs mycket propaganda. Den offentliga vården har inga naturliga kamporganisationer medan det vimlar av penningstarka företrädare för ojämlik vård, där Vårdföretagarna, Svensk Försäkring och Almega bara är några i raden.
800 000 har privat försäkring
På toppen av denna propagandapyramid finner vi Svenskt Näringsliv, vars vice vd Karin Johansson nyligen menade att det var dags att sätta punkt för debatten om vinster i välfärden. Hennes bärande argument var att ”allt fler medborgare varje år har vänt sig till privata företag när en läkarkontakt tagits”, något som bara är en naturlig följd av att de privata vårdgivarna växer som svampar ur jorden.
Närmare 800 000 personer har privat sjukvårdsförsäkring, samtidigt som regeringens budget prioriterar skattesänkningar för de rika. Räck upp handen den som tror att det är en gynnsam utveckling för ett offentligt och solidariskt sjukvårdssystem av högsta kvalitet.