”Visst finns det ödesfrågor som inte har ett dugg med migrationen att göra. Klimatkrisen är en sådan. Den snabbt växande andelen 80-plussare är en annan stor utmaning liksom hela personalförsörjningen av välfärden framöver. Men ingen fråga har samma avgörande betydelse för Sveriges framtid som invandringen.”
Det skrev Anna Dahlberg på Expressens ledarsida förra veckan. I texten tar hon upp invandrares övervikt inom arbetslöshet, bostadsbrist och barnfattigdom, men viftar bort socioekonomiska faktorer som om det vore ett påhitt. Hon hävdar också att det ”centrala problemet” i skolan är att invandrare kan ha lägre betyg, vilket är ett rätt udda påstående för de som känner till problemen som den svenska skolan brottas med. Hon har också missat att klimatkrisen faktiskt har ”ett dugg” med migration att göra, vilket är förvånande.
Expressen har själva skrivit att 17 miljoner människor migrerade på grund av klimatförändringar år 2018. De tog då upp att ö-nationerna i Stilla havet kan sluta existera, och att flera tätbefolkade områden i Asien och Afrika är särskilt hårt drabbade.
Att klimatförändringar leder till migrationsströmmar är ingen ny fråga. I en tidigare studie kom forskare fram till att havsvattenhöjningen ensamt skulle kunna leda till att två miljarder människor behöver omlokalisera sig innan år 2100. Det är ungefär en femtedel av världens förväntade befolkning.
Sveriges framtid kan inte vara opåverkad av en sådan värld, hur stängda gränser vi än skapar. Klimatprognoserna är också fortsatt mörka, då länder fortsätter ducka ansvar. Alla måste börja inse klimatfrågans avgörande betydelse för sociala, ekonomiska och miljömässiga frågor. Det gäller särskilt för politiker, företagare och journalister.
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.