Attacken har tvingat landet att kalla in all sjukvårdspersonal och fått sjukhusen att gå upp i stabsläge. Libanons premiärminister har anklagat Israel för attacken och Hizbollah har lovat att hämnas.
Därför bytte man till personsökare
Händelsen väcker många frågor. Vad innebär det för det pågående kriget? Handlar det om en cyber-kinetisk attack? Och inte minst, varför använder Hizbollah personsökare?
Bakgrunden till användandet av personsökare är ett medvetet försök från Hizbollah att minska risken för läckor och avlyssning. Reuters rapporterade för ett par månader sedan att Hizbollah genomförde en omstrukturering av sin kommunikationsutrustning för att hantera massiv avlyssning och målidentifiering med hjälp av AI. Valet föll då på personsökare, vilket är logiskt. Det är betydligt svårare att spåra en personsökare, och användaren kan inte heller råka tala bredvid mun eller ta bilder och filmer som fienden skulle kunna använda.
Stor och komplex operation
Exakt vad som har hänt är ännu inte klarlagt, men initialt spreds teorin att det rörde sig om ett hack som fick litiumbatteriet i personsökarna att explodera. Den teorin har kritiserats på flera punkter, både för att det tekniskt sett skulle vara svårt att åstadkomma en sådan process, och för att explosionerna som fångats på film inte ser ut som de typiska batteriexplosionerna.
Ett exploderande batteri går ofta igenom en långsam process där det först blir väldigt varmt, sedan börjar brinna och till slut exploderar. Efter det fortsätter batteriet ofta att brinna en stund, och större litiumbatterier kan vara svårsläckta. På filmerna ser det dock snarare ut som en ren explosion med genomskinlig rök och utan flammor.
Detta stödjer den andra stora teorin, att Israel lyckats placera sprängladdningar i de tusentals personsökare av modellen Rugged Pager AR924, som köpts in från det taiwanesiska bolaget Gold Apollo.
Det skulle i sin tur peka på en mycket stor och komplex operation, vilket skulle visa att Israels underrättelsetjänst har en enorm räckvidd.
Israel eskalerar mot Hizbollah
Oavsett hur det har gått till sker attacken inte i ett vakuum. De senaste dagarna har Benjamin Netanyahu meddelat att krigsmålen för det pågående kriget mot Gaza har utvidgats, och nu inkluderar att säkra Israels norra delar som en del av kriget. Israels försvarsminister Yoav Gallant sa till sin amerikanska motsvarighet Lloyd Austin att diplomati inte skulle lösa situationen med Hizbollah, och att utvecklingen har en tydlig riktning.
Allt detta tyder på att Israel gör sig redo för ett större krig mot Hizbollah.
Dessutom släppte en av IDF:s nordliga brigader flygblad över delar av södra Libanon med uppmaningar till civila att evakuera, och att de som stannar kvar skulle betraktas som terrorister.
Dagen innan personsökarattacken besökte amerikanska sändebudet Amos Hochstein Israel och varnade Netanyahu om att söka ett regionalt krig.
Kan följas av markoffensiv
Sammantaget pekar allt detta på att Israel gör sig redo för ett större krig mot Hizbollah. Att inte bara skada tusentals av Hizbollahs medlemmar, utan också förstöra stora delar av deras interna kommunikationsutrustning samtidigt, är inget beslut som Israels arméledning tagit lättvindigt.
Ur ett rent militärt perspektiv så hade det varit naturligt att samordna en sådan attack med en markoffensiv. I skrivande stund har ingen sådan offensiv inletts, men den kan mycket väl ske inom en snar framtid.
Martin Hansson är säkerhetspolitisk kommentator i Dagens ETC, är med och driver podcasten Eld och rörelse, med fokus på militära konflikter och geopolitik.