Dagens ETC fick ta del av uppgifter redan i förrförra veckan om att en repatriering av svenskar från IS-lägren var nära förestående. Fler svenskar lär också följa.
Det kurdiska självstyret tillkännagav i juni i år att man från och med hösten skulle börja utvisa utlänningar som tidigare anslöt sig till Islamiska staten, och som suttit inspärrade i läger sedan IS besegrades i mars 2019 – eller ännu längre tid än så. En rad länder, däribland Sverige, har tidigare varit ovilliga att repatriera sina medborgare från lägren. Tidigare planer på att döma fångarna i en internationell tribunal har fallit i bitar. Förhållandena i lägren har varit ohållbara och kurderna har saknat resurser för att fortsätta kunna ta hand om fångarna.
UD dementerade
I den officiella retoriken heter det att det kurderna ”utvisar” svenskarna, men det ickestatliga självstyret saknar i realiteten sådana handlingsmöjligheter. Man har inte ens en flygplats att genomföra utvisningar från. Egentligen handlar det om ett överlämnande och en mycket senfärdig och välbehövlig – men också hemlighetsfull – repatriering organiserad av den svenska regeringen.
Dagens ETC avslöjade redan i början av juli att regeringen hade fattat beslut om att alla svenska barn ska tas hem från IS-lägren. Beskedet kom vid ett möte med justitieutskottet den 17 juni, kunde Vänsterpartiets internationella talesperson Håkan Svenneling berätta. Kurderna har insisterat på att även barnens mödrar måste repatrieras, eftersom man följer barnkonventionen och vill undvika familjesplittring.
UD dementerade dessa uppgifter från Vänsterpartiet när jag bad myndigheten om en kommentar till den avslöjande artikeln.
Politiskt sprängstoff
UD vill fortfarande inte kommentera den nu pågående repatrieringen. Sverige Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén sade sig på söndagen också ha blivit bortvisad från gränsen till Syrien, i irakiska Kurdistanregionen, av lokal underrättelsetjänst som visste hennes namn och som sa att svenska diplomater inte ville ha några journalister på plats.
Det här hemlighetsmakeriet är förståeligt när det gäller att skydda barnen, men knappt i övrigt. Regeringens bristande kommunikation och transparens har i åratal varit djupt frustrerande för både journalister, barnrättsorganisationer och inte minst för anhöriga till personerna i IS-lägren, som bett myndigheterna om assistans.
Som ett brev på posten har nu också oppositionspartier omedelbart gjort politik av att regeringen velat repatriera svenskarna i smyg. På söndagen kritiserade Moderaterna UD:s agerande och sa att det gick tvärs emot vad utrikesminister Ann Linde (S) tidigare sagt.
Det gör det sannolikt inte alls, eftersom även Moderaterna deltog i mötet med justitieutskottet den 17 juni där regeringen berättade om sin plan. Men det här är naturligtvis en historia man inte vill låta bli att göra till politiskt sprängstoff.