Under ett flertal intervjuer med kurdiska representanter under årens lopp har jag fått förklarat för mig, att den kurdiska frågan ingår i världens viktigaste geopolitiska konflikter. Påståendet har varit ganska enkelt att ta med en nypa salt. I många delar av världen pratar man ju om helt andra saker. Men på kort tid nu har kurdfrågan hamnat i centrum för både en befarad regeringskris och en krisartad Nato-anslutningsprocess i Sverige.
På tisdagen grusades högerns försök till att avlägsna justitie- och inrikesminister Morgan Johansson via en misstroendeförklaring. SD, M, KD och L saknade ett enda mandat för att få en majoritet i omröstningen, och den politiska vilden i riksdagen Amineh Kakabaveh valde att lägga ner sin röst. Hon gjorde så för att hon säger sig ha fått försäkringar om att Socialdemokraterna inte ska ändra den överenskommelse man slöt med henne i fjol.
Överenskommelsen publicerades den 24 november 2021, samma dag som Magdalena Andersson röstades fram som statsminister med hjälp av Amineh Kakabaveh. Enligt texten skulle Amineh Kakabaveh framöver ingå i en S-grupp som ska fördjupa arbetet med det kurdiska partiet PYD i det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien.
Där fanns också en mening som både innebar ett omfamnade av det kurdiska självstyrets väpnade styrkor, samt en de facto kritik av Turkiet:
”Att frihetskämpar som slagits eller sympatiserar med YPG/YPJ eller PYD klassas av vissa säkerhetsaktörer som terrorister är oacceptabelt.”
På tisdagsmorgonen meddelade Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin att överenskommelsen är oförändrad. Därmed sitter Morgan Johansson kvar.
Men därför lär det också vara bäddat för en ny omgång i konflikten med Turkiet, som motsätter sig ett svenskt medlemskap i Nato så länge Sverige inte uppfyllt ett antal listade krav, som på ett eller annat sätt har med kurdfrågan att göra. S-överenskommelsen om PYD går rakt emot det turkiska kravet om att Sverige ska distansera sig från PYD.
Det har bokstavligt talat tagit S fram till sista timmen att meddela att man inte gör någon kursändring i denna fråga. Det lär ha skadat det svenska regeringspartiets förtroende bland kurder, och det har även skapat oro bland de dussintals Säpo-stämplade kurder i Sverige som riskerar utvisning bland annat till Turkiet.
Efter överenskommelsens publicering i fjol sa Amineh Kakabaveh till Dagens ETC att hon hoppades den skulle bli en markering om att Sverige inte ska samverka för att utvisa de stämplade kurderna. Nu är det upp till Sveriges regering att visa om man också tänker bjuda motstånd mot de andra punkterna i den turkiska kravlistan – även om det därmed gör ett medlemskap i Nato ännu mer svårnått.