När partiet dundrade in riksdagen i valet 2010 intervjuades SD-toppen Mattias Karlsson i SVT, mitt under valvakan. Med ett brett leende meddelade han att ambitionen var att bli landets största parti. När då? frågar reportern med en halvt kvävt skratt.
– 2018 kanske, svarade Mattias Karlsson.
Ända sedan 1988, då partiet bildades av ett gäng källarnazister och för detta SS-män, har SD mer eller mindre fördubblat sitt resultat vid varje val. De har verkat vara ostoppbara och Jimmie Åkesson sa på valdagen att mellan 20 och 30 procent skulle vara ett rimligt resultat. Men profetian införlivades inte. Kanske är valresultatet början på en inbromsning av SD:s framgångståg. Partiet ser ut att ha landat på strax över 17 procent av rösterna och blir trots allt mindre än Moderaterna. De återkommande rasistskandalerna kom till slut ikapp Åkesson. Han såg väldigt trött ut på slutet.
Men den stora frågan är trots allt varför SD nått sådana framgångar. Vi vet med säkerhet att sedan Mattias Karlsson log på valvakan 2010 har Sveriges blivit ett mindre jämlikt land. Och det har gått fort. Den grundläggande förändringen inleddes av S redan på 80-talet när den ekonomiska politiken lades om. Men ojämlikheten tog ny fart i och med Alliansens maktövertagande 2006. Borgerlighetens stenhårda arbetslinje, jakt på sjuka och arbetslösa kombinerat med finanskrisen 2008 skapade grogrunden för högerpopulismen, visar ny forskning. Reinfeldt öppnade våra hjärtan men stack kniven i ryggen på välfärden.
SD har varit skickliga på att utvinna politiskt kapital ur missnöjet som frodas när klyftorna växer. De har stärkts av att de andra riksdagspartierna, utom möjligtvis MP och V, dansat med högerut i migrationspolitiken. Moderaterna har varit livrädda för att högerflygeln ska hoppa över till Åkesson men precis som i Danmark har deras anpassning bara stärkt stödet för originalet. Det talas om blockpolitikens död men i själva verket bör vi kanske se SD som en nytt radikalt inslag i det blåa laget. Nu får de liberala partierna bekänna färg.
En annan avgörande faktor under den senaste mandatperioden är att ytterhögern vunnit den ideologiska striden om verklighetsbeskrivningen. SD har ett enormt stöd i sociala medier och högerextrema Fria Tider samt den högerpopulistiska sajten Nyheter idag är större än Dagens Industri på nätet, visade nyligen en undersökning från Reuters Institute. Den sverigevänliga nätrörelsen har dygnet runt de senaste åren pumpat ut bilden av ett land i sönderfall på grund av flyktinginvandringen. De har styrt över det politiska samtalet till en konflikt mellan svenska folket och invandrarna. Denna mörka bild har sipprat in i de etablerade medierna och i förlängingen in i partisystemet. Det är därför valrörelsen bara har handlat om brott och straff istället för om den klassiska höger-vänster-konflikten.
Men det är lätt att bli fixerad av Sverigedemokraternas enorma framfart. Det vi måste vara uppmärksamma på är hur de andra partierna nu ytterligare kommer att anpassa sig. SD blir mäktiga bara om de andra partierna ger dem makt.