Den här gången handlar det om Segwaypolisen Mikael Ericson, också kallad "Doktorn". Smeknamnet kommer från en incident för över 20 år sedan när han råkade dödförklara en levande person. "Doktorn" har ett populärt Instagramkonto med över 25 000 följare.
Kontot rör sig i gränslandet mellan privat och officiellt konto. Det handlar helt och hållet om Mikael Ericsons jobb som polis, myndighetens logotyp används och syns fritt och varumärket bygger på att du ska få följa med i hans yrkesutövning. Men det är Mikael Ericson som själv hanterar kontot på sin privata telefon.
Ljuger för medverkande
Gränslandet mellan privata och officiella konton utreds just nu av Polismyndigheten, bland annat efter Dagens ETC:s tidigare granskningar. Klart är att enskilda poliser alltid måste agera på ett sätt som inte äventyrar eller riskerar att påverka allmänhetens förtroende för polisen som myndighet.
Så hur gick det till när Mikael Ericson var med i Riks?
Sverigedemokraterna har inte bokat in en intervju via polisens mediecenter. Kamerateamet dök upp på ett öppet hus i Gamla Stan i Stockholm och sa inte vilka som egentligen ligger bakom innehållet. Till "Doktorn" sa dem till och med att kanalen är ”partipolitiskt obunden”, enligt Mikael Ericson själv.
Det vore inte första gången som SD ljuger för medverkande, vid intervjubokningar har man tidigare undvikit att nämna partiet för att få fler att ställa upp. Mikael Ericson litade på SD:s programledare och ställde upp på en intervju utan att först fråga pressavdelningen eller kolla upp kanalen vidare.
”Inga synpunkter”
Det verkar alltså som att Sverigedemokraterna i det här fallet ville lura en känd polis till att medverka i sin opinionsbildning. Att det var så lätt är ett problem i sig. Och när perspektivet breddas verkar det vara helt riskfritt att delta i Sverigedemokraternas propaganda iförd polisuniform.
I skrivande stund har fem tjänstgörande poliser medverkat i SD:s opinionsbildning. Flest gånger har polischef Erik Nord varit med, direkt från sitt kontor i Göteborg. Mellan videos om hur hemska och farliga invandrare är syns våldsmonopolets företrädare och Polisens logotyp.
I ett mejl svarar Stockholmspolisens presstalesperson:
”Att den polis som är på plats på det öppna mötet i mån av tid och möjlighet pratar eller låter sig intervjuas av de personer som kommer till mötet är en del av arbetet/uppdraget. Det har vi självklart inga synpunkter på."
Missar sammanhanget
Att prata med medborgare är ju en sak, och att intervjuas av ett parti något helt annat. Det är också ett synsätt som helt ignorerar kontexten. Riks har publicerat filmklipp från polismordet i Göteborg, nedsättande kommentarer om somalier och flyktingar, felaktiga uppgifter om bidragsberoende bland invandrare och rasistiska sketcher.
Självklart har varje enskild medarbetare rätt att uttala sig i medier och sociala medier. Men här försöker Sverigedemokraterna åka snålskjuts på myndighetens trovärdighet för att sprida sin politik. Idag verkar alltså politiska aktörer enkelt kunna utnyttja Polisen brister och otydlighet för att påverka myndigheten och gagna sig själva.
Om myndigheten inte reagerar på de uppenbara bristerna sanktioneras deltagandet i partipolitisk opinionsbildning uppifrån. Det är ett agerande som slår sönder Polisens förtroende bland alla andra än SD:s publik på Youtube.
Efter Dagens ETC:s frågor har “Doktorn” laddat upp ett nytt inlägg på Instagram med texten:
”Opartisk och opolitisk är jag i mitt arbete för riket dess medborgare och demokratin.”