Den 24 januari publicerade klubben ett officiellt stöduttalande om Orbán, där man hyllade honom som en ”stor försvarare av den västerländska civilisationen och familjens rättigheter”. Premiärministern har, heter det, envist motsatt sig globaliseringens angrepp. Han har kämpat för att bevara landets kulturarv och står upp för kristna värderingar.
Orbáns ledarskap var särskilt handfast under 2015 års europeiska migrantkris: alla ungrare kan känna stolthet över den långa gränsmur Orbán byggde mot illegal migration. Han organiserade också ”vräkningen av det George Soros-finansierade Centraleuropeiska universitetet från Ungern”, tillägger man gillande.
Glömde bort demokratin?
Uttalandet innehåller en överdos av komplimanger. Talande nog lyser ett centralt ord lika mycket med sin frånvaro där, som det idag är frånvarande i det auktoritärt styrda Ungern: demokrati.
Under sin 111 år långa historia har den republikanska plantskolan i New York aldrig förr publicerat ett stöduttalande om en utländsk politiker. När man nu väl gjort det, handlar det om ett litet land långt bort från USA, med en befolkning motsvarande knappt hälften av invånarna i det Stora äpplet. Men landets ledare anses desto viktigare för högerpopulismen och dess kulturkrig.
Val om några månader
I början av april går Ungern till val, och för första gången finns det faktiskt en god chans att oppositionen kan ta hem segern. Samtliga parlamentariska oppositionspartier har samlats i en gemensam lista med den konservativa och kristna demokraten Péter Márki-Zay som premiärministerkandidat. Hans värderingar gör honom svår för regeringen att attackera.
Om Orbán förlorar makten skulle det innebära ett symboliskt mycket viktigt nederlag för högerpopulismen i Europa. Ungern var det första EU-landet där ett högerpopulistparti kom till makten på helt egen hand och kunde implementera sitt politiska program. Alla andra populister som bildat regering – eller vill göra det, som Sverigedemokraterna – har på ett eller annat sätt sneglat på fotspåren Orbán var först med att trampa upp.
Ett nederlag för Orbán skulle också vara negativt för högerpopulismen utanför Europa. Det skulle sända ett budskap om att retoriken inte längre går hem hos väljarna, och ta bort en del av rörelsens internationella medvind.
Har också stöd av Trump
De amerikanska ungrepublikanernas uttalande följer på en liknande deklaration om ett ”fullständigt stöd” till premiärminister Orbán, som expresident Donald Trump levererade den 3 januari i år. Innan dess, i höstas, besökte dessutom Trumps gamla husorgan, den konservativa tv-kanalen Fox News, Budapest under en vecka. Stjärnankaret Tucker Carlson älskade Orbán och kallade Ungern en plats ”full av lärdomar för oss andra”. Tidigare i januari meddelande Carlson att han ska återvända för ytterligare rapportering.
Stödet från amerikanskt, republikanskt-populistiskt håll vittnar om att Orbánregeringen varit framgångsrik i sitt arbete för att etablera en konservativ hejaklack utanför Europa. Tidigare, när Trump själv hade makten, var han ganska ointresserad av Orbán. Det dröjde ända fram till maj 2019 innan han avvarade tid för ett första möte med ungraren, i Vita huset.
Vännerna försviner
Det här stödet har också blivit än viktigare för Orbán, i takt med att hans bundsförvanter i närområdet börjat minska i antal. I oktober, inom loppet av bara några dagar försvann både Österrikes rikskansler Sebastian Kurz till följd av en korruptionsskandal, och sedan Tjeckiens premiärminister Andrej Babis i en valförlust.
Orbán befarar att han riskerar sluta på samma sätt. Nu söker han allierade överallt där det går.