”Främja relationen”
"Tre hurra för Hans Majestät Kungen!” Prins Charles III är kung. Den engelska kungafamiljen är i självklart fokus efter drottningens död förra veckan, och stora delar av samhället verkar ha stannat upp under den förklarade landssorgen. Brittiska fackförbund har skjutit upp stora strejker till nästa vecka i ett strategiskt drag som väger budskap mot momentum – det kan slå fel hos allmänheten att strejka under landssorgen medan en paus kan släcka viktig glöd.
Länder och politiska system har sina egna gränser för tryck- och yttrandefriheten. När det kommer till Storbritannien är monarkin särskild skyddad, och hovet är kända för sin "proaktiva" kontakt med brittiska mediehus och tabloider. Medierna har i vissa fall en formell roll i att "främja relationen mellan landet och tronen". Det handlar lika mycket om rätten till privatliv för prinsar och prinsessor som att kontrollera bilden av kungahuset.
Det finns också direkta överenskommelser om blackouts – att tidningarna inte ska skriva om vissa frågor. Ett exempel är när prins Harry tjänstgjorde i Afghanistan år 2008. När en amerikansk högersajt var först med storyn visade det sig att flera brittiska tidningar redan satt inne på samma information.
Mörka ett övergrepp
Prins Andrew stack ut när han gick bredvid syskonen i drottningens begravningskortege. Han var den enda som inte var iförd militäruniform, en följd av att han för två år sedan avgick från alla offentliga uppdrag. Bakgrunden är prinsens nära vänskap med miljardären och pedofilen Jeffrey Epstein och kompanjonen Ghislaine Maxwell.
Dagens ETC har tidigare skrivit om hur Prins Andrew använt cirka 150 miljoner kronor av sina egna och kronans pengar i en uppgörelse för att tysta ett av Epsteins mest högljudda offer – en kvinna som också anklagar Andrew för brott.
Relationen mellan Andrew och Epstein är en av kronans största skandaler någonsin, och det brittiska kungahuset har anklagats för att spela med i mörkandet av övergrepp.
Höll upp blankt papper
Demonstrationsfriheten är också kuvad och flera personer har i dagarna gripits för protester mot monarkin. 22-åriga Mariángela greps efter att hon höll upp en skylt med texten "Fan ta imperialismen, avskaffa monarkin".
Klimataktivisten Paul Powlesland säger att han blev hotad av polisen när han höll upp ett blankt papper, och att en polis ska ha sagt att det räcker med att skriva texten "Inte min kung" på pappret för att du ska kunna gripas och åtalas för att ha stört ordningen. I Oxford greps en man för att ha ropat "vem valde honom?" när den kungliga kungörelsen lästes upp.
Nationalromantisk sorg
Polisens gripanden har inte skett utan kritik. Rätten att protestera är inte en gåva från staten utan en fundamental rättighet, säger Jodie Beck från brittiska Liberty till BBC. I ett läge som den närmast nationalromantiska brittiska landssorgen, där tusentals poliser och soldater nu har fått i uppgift att upprätthålla ordningen, blir det ännu viktigare att bevaka, slå vakt och slå larm när staten och monarkin flyttar fram positionerna mot avvikande eller obekväma åsikter.
I skuggan av ett annalkande Nato-medlemskap, utvisningarna av kurder och den överhängande risken för att borgerliga etnonationalister flyttar in i Rosenbad känner jag att det som händer borta hos den brittiska grannen är särskilt relevant för oss just nu.