Efter tusentals flygattacker mot mål i Jemen som framförallt utförts av saudiarabiskt flyg anser sig Houthi-sidan ha rätt att slå tillbaka mot Saudi.
Houthi-rebellerna har redan – bland annat genom attacker mot Förenade Arabemiraten – fått regimen att dra sig ur kriget och på så sätt lyckats splittra den tidigare så starka koalitionen.
Det är logiskt att Houthi-milisen gör allt som står i dess makt för att kunna straffa Saudiarabien och därför ger sig på landets oljeproduktion. Frågan är bara om milisen faktiskt har kapacitet att genomföra den här typen av avancerade attacker.
USA verkar ha bestämt sig för att det i själva verket är Iran som ligger bakom de samordnade drönarattackerna. USA:s utrikesminister Mike Pompeo anklagade direkt efter bombningar Iran för att genomfört dem. När Trump senare på sitt vanliga sätt twittrade om händelserna nämnde han inte Iran vid namn, utan skrev bara att han visste vem som låg bakom.
Det som gör att många tvekar om drönarna verkligen är sända hela vägen från Jemen är avståndet och den komplicerade navigeringen. Amerikanska experter framhåller att detta inte är omöjligt, och att det är betydligt enklare att använda Iran eller Irak som avsändare. De menar också att mycket tyder på att drönarna kom norrifrån och inte från söder.
Iran dementerar med hetta att de överhuvudtaget skulle vara inblandade i bombningarna, men det skulle å andra sidan vara sensationellt om de hade erkände något sådant. Oavsett allt är drönarna som används av Houthi-milisen iranska och en del av det iranska militära stödet till gruppen.
Saudiarabien och landets starke man Mohammed bin Salem har nu ett antal problem att ta tag i. Landet är djupt inblandat i ett krig som kostar Saudiarabien miljarder dollar och som allt fler är övertygade om inte kan vinnas. I och med att Emiraten just dragit slutsatsen att kriget inte kan vinnas har dessutom koalitionen av framför allt arabstater samt USA och Storbritannien splittrats.
Kriget innebär dessutom, oavsett vem som ligger bakom, att halva Saudiarabiens oljeproduktion drabbats vilket innebär enorma inkomstbortfall. Lägg där till att USA:s kongress efter att ha fått majoritet i representanthuset arbetar mycket aktivt för att stoppa landets vapenexport till Saudi, detta med anledning av att Saudis bombningar orsakat att Jemen förvandlats till det mest utsatta landet i världen för krig, svält och sjukdomar.
Men å andra sidan har bin Salem och Saudiarabien mycket svårt för att avsluta sitt krig i Jemen, eftersom det skulle tolkas som att landet ger vika för hot. Det skulle också vara en enorm prestigeförlust för Saudiarabien i den regionala kraftmätning med Iran som pågår.
För Iran skulle det innebära mycket stora risker om landet avslöjas att ha medverkat till attackerna. Iran försöker diplomatiskt få stöd för att komma undan en del av de sanktioner som USA lagt på landet efter att ha sagt upp kärnkraftavtalet. Före bombningarna i Saudi hade också USA:s utrikesminister Pompeo sagt att Trump kunde tänka sig att möta Irans premiärminister Rouhani i ett villkorslöst samtal.
Efter bombningarna har Trump dock svängt helt och utesluter ett möte med Irans ledare, någonting som han nu dessutom hävdar varit hans linje hela tiden. Nu anklagar Trump media för att spridit ”fake news”, trots att det finns videoinspelningar där både Pompeo och USA:s finansminister Steve Mnuchin säger att Trump är villig att villkorslöst möta Rouhani.
De ekonomiska konsekvenserna är omfattande av attackerna på oljeanläggningarna. Bombningarna innebär att cirka fem procent av världens oljeproduktion drabbas och kommer att leda till kraftiga prishöjningar.