Dagens ETC har tagit del av ett internt dokument från Polismyndigheten. Dokumentet, som officiellt heter NSH Val 2022, inleds med ett förord av kommenderingschef Linda H Staaf och är framtaget i samverkan mellan polisregionerna Nord, Syd, Öst, Väst, Öst, Mitt, Bergslagen, Stockholm och stabscheferna.
Staaf skriver att polisanställda måste vara ”politiskt färgblinda”, att man har ett gemensamt ansvar för att upprätthålla förtroendet för de ”demokratiska institutionerna, vår egen organisation och den enskilde tjänstemannen”.
Polisen ska vara neutral
Det innebär att man inte ska använda uniformen, myndigheten eller Polisens symboler för att driva eller föra fram egna politiska åsikter. Dokumentet ska fungera som en vägledning för alla poliser som jobbar med valet, och som ett stöd för att balansera rätten till yttrandefrihet och meddelarfrihet i relation till rollen som statlig tjänsteman och polisanställd.
Polismyndigheten får inte medverka till att lokaler, fordon, medarbetare eller varumärke används i partipolitiska syften, och alla besök ska bedömas utifrån offentlighets- och sekretesslagen. Det noteras särskilt att möjligheten för utomstående att följa med i operativ verksamhet som att åka polisbil eller delta vid insatser är starkt begränsad.
Om enskilda riksdagspartier ber Polisen om en föreläsning ska utgångspunkten vara att myndighetens tid inte räcker till för att tillgodose det, men att man ska ta sig tiden om förfrågan sker från ett helt utskott eller flera partier. Politiker får inte använda Polisens lokaler till presskonferenser, intervjuer eller utspel. Myndigheten ska ge sakupplysningar i media, men avhålla sig från att recensera politiska förslag eller framstå som ”statister” i politisk kommunikation och mediebevakning.
Politiska poliser ska inte blanda ihop rollerna som myndighetsanställd och privatperson, och det ska vara polisledningen som företräder myndigheten i sakfrågor. Polisuniformen ska bara bäras i tjänst.
Dokumentet kommenterar också närvaro i sociala medier. Alla som kommunicerar för myndigheten måste vara behöriga, och skribenter ska ska ha genomgått en utbildning för ändamålet.
Medverkar ändå i Riks
Det är tydligt att myndigheten är orolig inför valet när man skriver ut ”det är skillnad mellan att företräda myndigheten och sig själv” i stora rubriker. Hittills har fem poliser medverkat i Sverigedemokraternas partipolitiska opinionsbildning Riks, och enskilda poliser fortsätter att publicera övertramp och opinionsbildande inlägg i egna sociala medier.
Förtroendet för polismyndigheten är fortsatt högt, och under ett valår är det kanske ännu viktigare än annars att så förblir.