Vi har redan sett det hända. Bonnier News, som äger flera lokaltidningar runt om i landet, har börjat skära ned. Dala-demokraten och Länstidningen i Östersund, som är andratidningar på sina orter (även om de har samma ägare som förstatidningarna), ska släppa en del av den dagliga nyhetsförmedlingen och satsa på opinion och fördjupning. Bonnier News förklaring är att det är en anpassning till den nya mediestödet.
Konkurrerade om läsare
Jag växte upp i bruksorten Karlskoga i Värmland. Ett showroom för vad som har hänt med mediemångfalden i Sverige. Där fanns det när jag var ung inte mindre än tre tidningar, med olika ägare som bevakade kommunen. Karlskoga Kuriren med en socialdemokratisk ledarsida. Karlskoga Tidning med en konservativ ledarsida. Och liberala Nerikes Allehanda hade en lokalredaktion med flera reportrar och fotografer. De konkurrerade om läsarna, tävlade om att ha de bästa och mest avslöjande nyheterna och erbjöd olika perspektiv på sina ledarsidor och insändarsidor.
Slår mot offentliga samtalet
Vad finns kvar idag? Nerikes Allehanda har inte längre någon lokalredaktion i stan. Karlskoga Kuriren och Karlskoga Tidning är idag en och samma tidning med en röd och en blå ledare, oftast inte skrivna av lokala ledarskribenter. Spelar det roll? Ja, det spelar extremt stor roll för demokratin på orten.
Spelar det roll? Ja, det spelar extremt stor roll för demokratin på orten.
Det är färre personer som håller koll på de lokala politikerna och granskar vad de gör. Det är färre personer som lyssnar på vad människor på orten har att berätta. Det är färre personer som håller igång det offentliga samtalet. Färre personer som går igenom kommundiariet och snackar med arbetarna i industrin.
Koncernerna delar upp Sverige
På tio år, mellan 2004 och 2014, lades var tredje lokalredaktion ner i landet. Nu väntar nästa nedläggningsvåg. Det nya mediestödet ska uttalat fokusera på att i alla fall hålla liv i en redaktion på varje ort. En är bättre än ingen, men det är ingen mångfald. Speciellt inte när de stora koncernerna redan köpt upp lokaltidningarna och delat upp Sverige emellan sig.
Det är inte lätt att få lokal journalistik att bära sig ekonomiskt. Tro mig, jag vet efter att ha lett ETC:s satsning på lokaltidningar. Om regeringen verkligen hade velat ha mångfald och stärka demokratin som det heter i utredningen om det nya mediestödet, hade det utformats på ett annat sätt. Med låga trösklar för den som inte har jättekoncern i ryggen att starta nya tidningar.