Jahapp, så var hon död, drottning Elizabeth II. Det borde så klart inte ha kommit som en chock för någon att en 96-åring trillar av pinn, men britterna verkar ändå lite tagna på sängen. Men det är klart, hon var drottning i 70 år, de flesta har aldrig varit med om ett annat statsöverhuvud. Och även många av de antirojalister jag pratar med tycker att hon var okej – eller så okej man kan vara i hennes sits. En otroligt populär tant, alltså.
Mycket har hänt, eller snarare inte hänt, sedan hon dog den 8 september. En matbutikskedja stängde av pipljudet i kassaapparaterna. En kommun stängde sin cykelparkering. Flygplatsen Heathrow skjuter fram avgångar så att flygplansljud inte ska störa begravningen. Folk lämnar syltmackor och gosedjur vid Buckingham palace, en referens till en sketch som drottningen gjorde med Paddington. Allt för att ”visa respekt”. Sådana initiativ är så klart mest dråpliga. Men även marknader, festivaler och fotbollsmatcher har ställts in, vilket har inneburit en hel del förlorade inkomster för de i landet som inte har särskilt stora marginaler. Idag kommer även tusentals mataffärer, och även andra affärer, att stänga, många hela dagen. Att de anställda kompenseras för förlorade skift är inte självklart.
De som inte har tappat inkomst för att de inte kan arbeta, utan snarare arbetat dygnet runt för att tronskiftet ska gå så smidigt som möjligt, har inte heller fått det lätt. Så många som hundra av den nya kungens anställda blev varslade samtidigt som en tacksägelsegudstjänst tillägnad drottningen pågick i Edinburghs St Giles katedral i förra veckan. Så kan man tydligen också ”visa respekt”.
Ännu allvarligare är att sjukvård ställs in runtom i Storbritannien. Planerade operationer, cancerbehandlingar, mödravård, alla får de stryka på foten för att en helgdag införts med kort varsel så att alla ska kunna titta på en begravning de aldrig i sina liv skulle bjudas in till. Detta i ett läge där väntelistorna för vården ligger på rekordhöga nivåer – i juli väntade 6,8 miljoner personer på sjukhusvård i landet. Många vårdcentraler och flera apotek kommer också att hålla stängt.
I Australien införs en engångshelgdag på torsdag med liknande konsekvenser – planerade operationer ställs in, många vårdcentraler väntas hålla stängt. Personerna som drabbas av detta kommer inte ens att ha en begravning att titta på. Men även de ska få ”visa respekt” för en tant de aldrig träffat genom att förlänga sitt lidande – på en dag som inte har någonting med hennes död eller begravning att göra.
På andra håll berättar flera olika food banks, som alltså finns till för att hjälpa de fattigaste som inte har råd med mat – en växande grupp i Storbritannien – att de tänker hålla stängt idag. Ja, för att ”visa respekt” så klart. Man vill ju inte att någon skulle råka få mat för dagen samtidigt som en tant begravs i en otroligt påkostad ceremoni. Hur skulle det se ut.
Nog för att den brittiska kungafamiljen har en annan ställning i landet än den svenska har här –men kan ni tänka er om Ica, Willys och Coop skulle stänga för dagen för att ”visa respekt” under en kunglig begravning?
Den brittiska journalisten Owen Jones skriver i The Nation att monarkins magi i landet kan blekna nu när Elizabeth II är död. Han påpekar att stödet för monarkin har minskat – från 75 till 68 procent – det senaste decenniet och att när tronen lämnas över till Charles III, en gubbe som är mycket mindre populär än mamma Elizabeth, hänger monarkin lösare än på länge i landet.
De bisarra sätt som folk väljer att ”visa respekt” till den döda populära tanten är i bästa fall skrattretande, i värsta fall rent skadliga för vanliga människor – men kanske kan de spela en roll i en allmän insikt att monarkin är en förlegad institution. Och att pengarna som går till den skulle göra bättre nytta än hos en gubbe vars butler stryker hans skosnören.