Opinionen har svängt, inför ett världsläge som skrämmer med en blodig och folkrättsvidrig invasion, men också med nya hot om att använda kärnvapen. Nu vill en majoritet svenskar gå med i Nato.
Det är något som en majoritet i sittande riksdag också strävar efter. Moderaterna har redan påbörjat ett arbete för att förbereda ett medlemskap. Om det blir maktskifte i höst kan det gå snabbt.
Ja, om inte Socialdemokraterna svänger dessförinnan. Då kan processen vara ännu mer summarisk.
I en tid av extremt upphetsad stämning, där annars sansade debattörer jagar efter den som sprider ”Putins narrativ” – ifrågasätter Nato som optimal lösning, oroas av att svenska vapen hamnar hos högerextremister, förespråkar förhandling snare än konfrontation – kan jag bara konstatera att Dagens ETC har prenumeranter som inte är representativa för hela befolkningen. Inte vad gäller synen på Nato.
Ja, en hel del av har blivit mer positivt inställda efter att Ryssland kom ut som imperiebyggande diktatur. Men fortfarande vill bara fem procent att Sverige ska gå med.
Samtidigt anser många att Ryssland faktiskt utgör ett hot mot Sverige och att det är rätt beslut att på nytt rusta det svenska försvaret.
Hur går det här ihop?
Fler än 2 000 har tagit sig tid att förklara sin ståndpunkt. Jag läser kloka resonemang om alliansfrihetens värde, om potentialen till ett fördjupat samarbete med Finland, om behovet att upprätta ett totalförsvar, om att vi verkligen behöver bli mer självförsörjande på både livsmedel och energi, om att vi behöver genomföra omställningen för att slippa destruktiva fossila ekonomier.
”Sverige måste vara en röst för förhandling och nedrustning”, skriver en läsare som svarat på enkäten.
”Samtidigt är det viktigt att inte vara naiva gentemot aggressiva ledare och att vi har ett grundläggande försvar”, skriver en annan.
”Vi ska inte fatta beslut i panik”, skriver en tredje.
Ni är inte naiva.
Ni håller bara inte med den analysen som görs på så många andra håll just nu, att det finns en enda väg och det är in i famnen på Nato och därmed Erdogan, Orbán, polska Lag och rättvisa – och, mycket sannolikt, Trump.
Jag måste säga att det var uppfriskande att läsa alla de här genomtänkta, seriösa svaren. Även från er som landat i att Nato-medlemskap faktiskt är ett måste. Jag visste ju att vi har prenumeranter som har förmågan att tänka själva. Men det blev en påminnelse om det. Diskussionen fortsätter.