Deras samlade förmögenheter (507 miljarder) är alltså större än vad 60 procent av Sveriges vuxna befolkning äger tillsammans. Snedfördelningen är extrem jämfört med nästan alla andra jämförbara länder i världen.
Ett enda land är värre
Den rikaste procenten kontrollerade 46 procent av jordens totala förmögenhet, en ökning från 44 procent året innan. Av de listade länderna – här utgår man från de 50 länder som har högst sammanland förmögenhet – i Credit Suisses rapport är det nu endast Sydafrika som har större skillnader mellan de superrika och resten av befolkningen. Strax under placerar sig Sverige.
Sett till ginikoefficienten, som mäter fördelningen av förmögenheter, är vårt land mer ojämlikt än USA, Ryssland och Indien. I rapporten finns även andra mått som visar samma tendens.
Den rikaste procenten i Sverige äger 37,6 procent av den totala förmögenheten, uppger rapporten. Det är mer ojämlikt än USA men placerar Sverige på en sjätteplats efter Ryssland, Sydafrika, Indien, Turkiet och Thailand. Även i jämförelse med de nordiska välfärdsstaterna sticker Sverige ut. Vi har långt fler dollarmiljonärer och förmögenheterna är mycket mer koncentrerade här jämfört med Norge, Danmark och Finland. Den ekonomiska modell som gjorde oss till ett av världens mest ekonomiskt jämlika länder är på väg att skapa dess totala motsats.
Handlar om förmögenheter
Här är det på sin plats med en reservation. Ovanstående resonemang handlar om förmögenheter, alltså tillgångar i aktier, fastigheter och cash på kontot. Tittar vi på inkomster är Sverige fortfarande ett relativt jämlikt land. Men även där är utvecklingen på väg åt fel håll.
Det är också svårt att exakt kartlägga förmögenheter. Alla undersökningar, inklusive Credit Suisses årliga rapporter, baseras på kvalificerade uppskattningar. Orsaken till att Sverige sticker ut kan, enligt banken, hänga ihop med välfärdsstaten. Svenskar tvingas inte bygga upp ett sparkapital som buffert eftersom vi fortfarande har en (delvis) fungerande a-kassa och sjukförsäkring. Det kan vara en delförklaring.
Skattesänkarlandet
Men inget annat land i västvärlden har sänkt skatten på tillgångar och förmögenheter i lika stor grad som Sverige, visade en sammanställning från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle. Den uppgiften hittade jag i Andreas Cervenkas utmärkta bok ”Girig-Sverige”. Där skriver han också om Melker Schörling, som tillhör bussgänget med de stenrika arvingarna. Han var etta på listan över de tio personer med de högst inkomsterna 2020. I snitt betalade Schörling endast 30,5 procent i skatt.
Bankens förmögenhetsrapport beskriver den expanderande världsekonomin under 2021. Sedan dess har mycket hänt. Nu rusar inflationen samtidigt som bostadspriser och börskurserna sjunker. Men det är sällan Schörling och gänget som drabbas hårdast. För låg- och mellaninkomsttagare väntar däremot en riktig vargavinter.