Denna nivå av makt och inflytande utgör en fara för alla medborgare, oavsett om de gillar Musk eller inte. Det är också, utan minsta tvivel, ett hot mot demokratin.
Storebror varnar för Storebror
Efter upploppen som bröt ut i Storbritannien efter mordet på tre barn i staden Southport, arresterades och åtalades ett antal sociala medieanvändare i samband med dessa upplopp. Musk förstärkte tweets som hävdade att användningen av lagen på detta sätt var ”orwelliansk”. Med andra ord påstods det att en repressiv stat slog ner på medborgare för att de uttryckte sina åsikter eller tänkte på ”fel” sätt. Men det argumentet dolde faktumet att många av de arresterade åtalades enligt brittisk lag för att ha uppviglat både till våld och rasistiskt hat.
I termer av ”1984” ställde sig Musk ändå på samma sida som Winston Smith i kampen mot Storebror. Som försvarare av den ”vanliga människans” rättigheter i mötet med en våldsam, elitistisk, repressiv maskin.
Ironin är så tjock att man kan skära den med kniv.
Så utövar han sin makt
Elon Musk, världens rikaste man, köpte en kommunikationsplattform som möjliggör för honom att kontrollera information och budskap över hela världen. Med den plattformen samlar han också in enorma mängder data om användarna. Han använder sin position för att förespråka politiska kandidater han stödjer, och samarbetar med olika auktoritära regimer för att tysta ner budskap och konton som är kritiska mot deras makt.
Hans företag betalar bokstavligen individer vars konton sprider och förstärker bevisad desinformation, och han har själv spridit och förstärkt bevisad desinformation. Han hotade att stämma individer och organisationer som inte gjort annat än att vara kritiska till hans egen kommunikationsplattform och andra affärsverksamheter. När annonsörer beslutar sig för att de inte längre vill spendera pengar på hans plattform på grund av ökande nivåer av desinformation och hatretorik, hotade han även att stämma dem.
Det finns något orwellianskt på gång här, men inte på det sätt som Musk påstår.
Perfekt exempel på dubbeltänk
I ”1984” myntade Orwell termen ”dubbeltänk” för att beskriva hur utövandet av ren auktoritär makt inkluderar att få människor att tro på två saker samtidigt, även om dessa två saker står i direkt motsättning till varandra. De mest klassiska exemplen från boken är uttrycken krig är fred, frihet är slaveri och okunnighet är styrka.
Musks retorik om yttrandefrihet och demokrati, och viljan hos så många av hans följare att acceptera den retoriken trots de uppenbara motsägelserna, är ett perfekt exempel på ”dubbeltänk”.
Musk är försvararen av yttrandefrihet och demokrati som censurerar motståndare till auktoritära regimer. Musk är förespråkaren för fri och öppen debatt som stämmer människor som kritiserar hans plattform. Musk älskar den fria marknaden som hotar att dra annonsörer som inte ger honom pengar inför rätta. Musk är försvararen av arbetare som aktivt bekämpar organiserad arbetskraft.
Vi varnade för det här
Som akademiker inser jag att min kritik av Musk sannolikt kommer att avfärdas på ideologiska grunder. Men jag kan säga er att akademiker i årtionden har varnat för farorna med överdriven koncentration av privat och företagsägd mainstreammedia, och den kritiken gällde all media, inklusive de mainstreamkanaler som folk kallar ”vänsterinriktade.” Vi varnade för att makten skulle fortsätta att koncentreras och att skadorna på demokratin kunde bli allvarliga. Ändå, när vi utfärdade dessa varningar, avfärdade mainstreamjournalister, redaktörer och ägare dem till stor del som ur kontakt och irrelevanta. Vad vet akademiker om verkligheten?
Nåväl, här är vi nu med Musk.
Enorm ekonomisk, informativ och politisk makt i händerna på världens rikaste man.
Med Musk ser vi enorm ekonomisk, informativ och politisk makt i händerna på världens rikaste man. Det finns inget rationellt argument för hur en sådan situation inte kan och inte kommer att skada informerat medborgarskap och demokrati på lång sikt.
Genom sina handlingar har Musk visat att han inte har något verkligt intresse för yttrandefrihet eller vanliga arbetande människor. Detta borde vara en allvarlig oro för alla medborgare oavsett deras politiska inriktning.
Orwell, en socialdemokrat, var före sin tid i att förutse användningen av teknik i övervakning och desinformation i maktens tjänst. Musk har rätt i att Orwell är relevant för dagens samhälle. Han har bara fel om vilken sida av kampen han står på.