Därmed äventyrar Miljöpartiet sin egen existens efter valet 2022. Hur många av väljarna hade lagt sina röster på MP om de vetat i förväg att det skulle innebära högerpolitik?
Nu blir Anna König Jerlmyr (M) finansborgarråd. I praktiken betyder det att sociala frågor och omfördelning av resurser sätts åt sidan i fyra år. König Jerlmyr har siktet på att sänka skatten, göra hennes vänner på Östermalm lite gladare och deras plånböcker ännu mättare. De som idag kör stora bilar och flyger ofta.
Högerpolitik och klimatfrågor har aldrig funkat ihop. Både Miljöpartiet och Moderaterna gjorde dessutom riktigt uselt ifrån sig i valet, båda partierna backade rejält. Men ändå blir det de som styr.
Efter valnatten stod det klart att Miljöpartiet tillsammans S, V och Fi var fortsatt det största blocket i Stockholms stadshus. Tillsammans samlade partierna 46,9 procent av rösterna. Alliansen samlade 44,2 procent. Men inget av blocken ville ge Sverigedemokraterna en vågmästarroll i Stadshuset.
Karin Wanngård (S) som fram tills nu varit finansborgarråd har i media sagt att hon försökt förhandla med MP, ge dem det de vill ha men att de gröna aldrig riktigt var intresserade av ett samtal. Något som flera källor med inblick i förhandlingarna instämmer i. MP:s gruppledare Daniel Helldén hade mer eller mindre bestäm sig för att gå till Moderaterna redan morgonen efter valet. Miljöpartiet hävdar att det framförallt handlar om det parlamentariska läget och möjligheterna att hålla ute SD. Men då är frågan varför MP inte ens gav det rödgrönrosa samarbetet en ärlig chans?
Helldén har säkert sina anledningar, han lär ha varit trött på samarbetet med S. MP har haft flera tunga poster under mandatperioden bland annat i trafik, miljö och sociala frågor. Men miljöpartisterna har säkert ändå inte känt sig tillräckligt sedda under ledning av S. Och nu såg de sin chans att kanske ge igen. Men att byta block är att byta till en helt annan politik. MP sviker därmed inte bara sina egna väljare utan också alla de röda väljare som stödröstade på Miljöpartiet.
Så såg det i alla fall ut på centralt håll. Utan röster från socialdemokrater och vänsterpartister hade Miljöpartiet inte tagit sig över riksdagsspärren. Hela 20 procent av Miljöpartiets röster kom från röda väljare som valde att göra en insats och rädda kvar de gröna, enligt en undersökning från Novus. Antagligen var det många som tänkte likadant på lokal nivå i storstaden.
Så vad fick MP att byta fot och bli blåa? Daniel Helldén sa på presskonferensen i dag att han har fått igenom flera viktiga frågor i samtal med de borgerliga. Bland annat ska man satsa för ren luft, mera återbruk, miljözoner och man ska minska plastanvändningen. Andra frågor ska utredas. Visst det låter jättebra men knappast några större vinster att tala om. Dessutom är det frågor som MP med stor sannolikhet fått igenom med S, V och Fi.
Enligt Karin Wanngård har S positiva till miljözoner och till och med suttit med i en grupp som arbetat med frågan. Tidigare när Stockholm har styrts av Moderaterna har det inneburit privatiseringar, utförsäljningar och mer segregation. Men det struntar Miljöpartiets Daniel Helldén i, han offrar sådant mot att få några gröna zoner.