Min kille – som annars fungerar kompensatoriskt eftersom han själv inte använder sociala medier – var bortrest och jag såg som varje individ med ett beroende fram emot att få gå upp i det helt. Jag la mig i sängen och började scrolla, men efter en timme eller två (vem räknar?) dök en av TikTok Nordics egna videoklipp upp i mitt ”för dig”-flöde. Videon innehöll en kille som med varma ögon och töntig uppsyn pratade till kameran, och sa något i stil med ”du, är det inte dags att lägga ner telefonen, sluta scrolla och gå och lägga dig? Det finns annat i livet som är viktigt.”
Företagets enda mål
I den ekonomi vi lever i, finns en sanning som står stadig: Ett företags främsta mål är sin egen överlevnad och acceleration. Samhällsnyttan outsourcas till marknaden, som hävdar att det människor inte är nöjda med kommer sorteras bort.
Precis, det mänskliga släktet är känt för att under alla förutsättningar i alla situationer ha en enastående förmåga att välja det mest rationella och minst destruktiva.
Att institutioner med den typen av egenintressen tillåts ha så mycket makt är ett kapitel i sig, men konstanten tillåter ändå en förutsägbarhet man kan dra nytta av när man navigerar i informationsflödet.
Vad tjänar TikTok på att uppmana sina följare att logga ut?
Man skulle kunna tycka det är bra att appen tar ansvar och hjälper sina användare att inte fastna i något som kan bli farligt – ett beroende. Men det finns anledning att vara misstänksam, och jag har en annan teori än att ett av världens största sociala medie-företag plötsligt skaffat sig ett samvete. Efter en snabb forsknings-session à la Jonatan Unge (gick in på Google Trends), kunde jag konstatera att söktermen ”social media bad” ökat stadigt de senaste åren.
Dessutom märker jag ett förändrat förhållningssätt till sociala medier i min närhet: allt fler funderar på att sluta helt, både för sig själva och sina barn. Det rapporteras om en destruktiv social dynamik och försummad sömn, fler klagar på ett kollapsat attention span och en numera obefintlig koncentrationsförmåga. USA funderar på att förbjuda TikTok helt och hållet, även om det har andra, utrikespolitiska orsaker.
Kapitalism behöver socialism
För ett tag sen skrev jag en text om dissociativ feminism och varför heroin chic-trenden är ”tillbaka”, caset jag drev var att kvinnor och tjejer inte längre orkar vara samhällets bättre hälft, i hur man förväntas erbjuda en varm, moderlig femininitet som väger upp för vår annars hårda, maskulina värld. Samhället behöver krafter som kompenserar för dess destruktiva utgångsläge, men dessa krafter blir också ett medberoende. Att kapitalismen är maskulint kodad är en intuitiv självklarhet, eftersom den uppvärderar ekonomisk produktivitet, empatilöshet och individualitet, motsatsen till en Moder. Men kapitalismen rå hade blivit som att leva i en värld utan famn. Så kapitalismen behöver socialismen, och maskuliniteten behöver femininiteten. På samma sätt behöver TikTok bygga in en funktion av självreglering för att inte spilla över av mörker och ångest. Är man beroende av sociala medier är det inte orimligt att man någon dag bestämmer sig för att sluta, för det är bara ett beroende som behöver den typen av radikala angreppssätt.
Min tanke är att TikTok med sin ”sluta scrolla”-video – förutom att ha ett spel för gallerierna att peka på när de får kritik för sin destruktivitet – insett detta. Det är bättre om vi spenderar mindre tid på sociala medier, så länge vi fortfarande är där. Det handlar inte om etik, det handlar om självbevarelsedrift.
Men är det inte helt okej om vi bara lär oss att använda sociala medier på ett lagom sätt, finns det ett egenvärde att sluta med något som inte nödvändigtvis måste vara destruktivt? Ja, vi gör det för de som inte kan. Sociala medier är just nu unikt i det att alla lider, kanske för att det inte hunnit bli ett särskilt stigmatiserat beroende, som dessutom kan kopplas till framgång i den moderna världen.
Total exit oundviklig
Men TikTok vill inte att vi ska slå i botten. Inte för att de bryr sig om oss, utan för att slå i botten kan skapa en kraft att använda när man försöker ta sig därifrån.
Det kommer alltid finnas de som ändå inte kan ta sig därifrån, de med sämre förutsättningar och bristande skyddsnät påverkas alltid mer av sådant som egentligen är destruktivt för alla.
Alkohol, droger, till och med kriminalitet betraktas olika om det är en rik respektive fattig person som ägnar sig åt den. Därför ska vi inte luras av TikTok och andra sociala mediers nya mjuka framtoning. Att avsätta dem är enda vägen framåt, och det gör vi inte genom att vara där ”lagom mycket”. En total exit kommer så småningom bli oundviklig.