För att pressa priset på försäkringen låter Luftfartsverket meddela att ”all personal är föremål för slumpvisa alkohol- och drogtester”. I upphandlingsdokumenten sägs också att medarbetarna gör årliga medicinska tester och att det finns gym på nästan alla arbetsplatser. Något som särskilt betonas är att de 1 400 anställda är välutbildade. Det handlar alltså inte om några vanliga knegare med allt vad det innebär av förhöjd risk för sjukdom och arbetsrelaterade skador.
För arbetarklassen blir privata sjukvårdsförsäkringar mycket dyrare, så det finns goda skäl för Luftfartsverket att poängtera att det främst är tjänstemän som upphandlingen avser. Av samma anledning nämner Luftfartsverket att alla medarbetare är tillsvidareanställda, det vill säga inga osäkra arbetsförhållanden och tillfälliga jobb här inte!
Vi får också veta att den genomsnittliga åldern på medarbetarna är 47 år och fördelar sig på 60 procent män och 40 procent kvinnor. Vidare framhålls att sjukfrånvaron under 2024 var 2,66 procent.
Smita före alla andra
Av upphandlingsdokumenten framgår att Luftfartsverket kräver ett nationellt vårdnätverk av specialister. Mer specifikt vill myndigheten att försäkringsbolagen ordnar så att de 1 400 anställda kan smita före övriga medborgare i vårdkön i ”Malmö, Ronneby, Halmstad, Göteborg Landvetter, Visby, Linköping Malmen, Såtenäs, Karlsborg, Norrköping, Stockholm Bromma, Stockholm Arlanda, Uppsala, Sundsvall Timrå, Åre Östersund, Umeå, Luleå, Vidsel och Kiruna”.
Läs mer av John Lapidus om privata sjukförsäkringar:
• Så fungerar vården i Timbros positiva exempel
• Steg för steg raseras den gemensamma sjukvården
• Varför ska allmännyttans anställda få gräddfil till vård?
• Ska vi svartlista folk från sjukvård som Schweiz gör?
De försäkringsbolag som inte täcker alla dessa orter ombeds specificera hur åtkomsten till specialister ska garanteras. Både vårdnätverket och ”processen för kvalitetssäkring av vårdnätverket” ska beskrivas i detalj för Luftfartsverket, och det duger inte att ”hänvisa till broschyr etc”.
Snålskjuts på det offentliga
Men försäkringsbolagen har inga egna vårdgivare, utan alltihop bygger på att åka snålskjuts på det offentliga. Det vårdnätverk som Luftfartsverket talar om är huvudsakligen kliniker där offentligt finansierade patienter väntar på sin tur i enlighet med den offentliga vårdgarantin. Här ska nu Luftfartsverkets högavlönade och relativt friska tjänstemän ha egen ingång, och vårdpersonalen på alla dessa kliniker måste följaktligen ge högsta prioritet åt Luftfartsverkets anställda.
Hälso- och sjukvårdslagen har alltså myndigheten, trots alla vackra ord, inga som helst problem med att bryta mot.
Bland alla dokument som Luftfartsverket presenterar för försäkringsbolagen finns en ”code of conduct” (på vanlig svenska: uppförandekod) där den statliga myndigheten talar vitt och brett om anti-korruption, mänskliga rättigheter och visselblåsarfunktioner.
Men hälso- och sjukvårdslagen har alltså myndigheten, trots alla vackra ord, inga som helst problem med att bryta mot.
Politikerna är livrädda
Börjar det inte bli provocerande med alla dessa tjänstemän som kräver förtur till vård framför alla andra medborgare? Och ska vi verkligen göra ett mini-USA av svensk sjukvård? För den som anser att hälso- och sjukvårdslagen ska följas är det självklart att resa krav på att Luftfartsverket omedelbart avbryter upphandlingen av privat sjukvårdsförsäkring.
På ett större plan krävs alla möjliga åtgärder för att bryta utvecklingen, men politikerna är livrädda för de röststarka och växande grupper som drar nytta av de lagstridiga vårdprivilegierna.