Det är sant att Elon Musk driver ett företag som siktar mot stjärnorna. Det heter Space X och tänker sig flyga till Mars och till asteroider och därmed införliva dessa platser i den ekonomi av utvinning, produktion och konsumtion som mänskligheten driver. Huruvida det här är ett möjligt projekt eller inte, vet ingen, det är den kanske vanligaste berättelsen i science fiction-romaner sedan 1940-talet men allt som skrivs blir inte sant. Fast siktar man mot stjärnorna når man kanske en satellit i alla fall.
Men man måste inte lämna jorden för att uppleva tyngdlöshet.
Det enklaste sättet att få känslan är att besöka en börs och studera hur aktiernas värde stiger utan att den verkliga ekonomin har ändrats. Ett bolag med fastigheter som var värt en miljard är efter några handelsmånader värda mycket mer trots att husen är exakt desamma.
En bank stiger i värde trots att coronakrisen gör att hela ekonomin minskar.
Och de stora techföretagen svävar uppåt. De är stora i pengar men de är väldigt små jämfört med gångna tiders jättekoncerner om man räknar sådana verkliga saker som antalet anställda, antalet arbetade timmar, antalet producerade varor eller tjänster.
Att Tesla stigit så våldsamt att bolaget som kan göra 500 000 elbilar nästa år, påstås vara värt mer än VW som gör tio miljoner bilar varav en miljon på el är bevis på att Elon Musk gjorde rätt när han skickade ut en bil i rymden. Ja, den svävar mot Mars.
Av världens samlade globala valutahandel går idag två procent till att köpa och sälja verkliga varor eller tjänster, allt annat är spekulation. Världen består av pengar som inte används utan bara snurrar runt i jakt på ännu mer pengar. Då kan ett bolag stiga tusen gånger den möjliga årsvinsten. Tyngdlöshet!
Kommer det krascha? Inte så länge staterna skickar in flera tusen nya miljarder i stöd till finansmarknaderna varje år. Skratt på börsgolvet. Mindre roligt blir det när man inser att det är dina pensionspengar som snurrar runt i denna karusell.