Rikskonferensen har arrangerats varje år sedan 1946, sedan 1993 i Sälen, och menad att vara just folklig. Det hörs på namnet och man tar ambitionen på allvar. Förbundet Folk och försvar ska länka ihop samhället och försvaret och har över 100 medlemsorganisationer. Här ryms från Astronomisk Ungdom, Säkerhetsbranschen och Folksam till Svenskt Flyg, LO och Rädda Barnen. Till och med Ung vänster är med. Ett tvärsnitt av politiken, civilsamhället, försvarsindustrin, branschorganisationer och särintressen som går samman för det gemensamma större syftet: Sveriges försvar.
Nato och cyber dominerar
På plats domineras samtalen om Sveriges fördröjda Nato-inträde, risken för att Donald Trump än en gång blir amerikansk president, samt de pågående krigen i Ukraina och Gaza. Men det finns även rum för att prata om annat och två saker som verkar få stor och berättigad uppmärksamhet är cybersäkerhet och cyberförsvar, bland annat efter den massiva IT-attacken mot Svenska kyrkan av den ökända hackergruppen Blackcat, samt rymdfrågor.
Sveriges rymdforskning och rymdbasen Esrange Space Center är högaktuella, inte minst i ljuset av Sveriges nya försvarsavtal med USA. I år färdigställs rymdbasens förmåga att skjuta upp satelliter, och Sverige blir då det första landet med möjlighet att sända upp satelliter från europeisk mark.
Löften till Zelenskyj
Årets konferens inleddes med ett tal av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som över videolänk tackade för det svenska stödet i kampen mot Ryssland och Vladimir Putin. Regeringen, med utrikesminister Tobias Billström (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) i spetsen, har lagt fram flera offensiva förslag på utökat stöd till Ukraina, och driver samma linje i ett EU som börjar svikta en aning om kriget.
Socialdemokraterna föreslår statliga garantier för utökad svensk produktion av ammunition direkt till Ukraina. Samtidigt ska det svenska försvaret få mer personal, och man ska undanröja hinder för att behålla personal och exempelvis se över lönerna.
SD lyser med sin frånvaro
Konferensen känns som Moderaternas hemmaplan. Här är regeringen bekväma, men moderater frodas och samarbetspartiet Sverigedemokraterna lyser med sin frånvaro. När det gäller reformtakt är regeringens budskap att man verkligen inte legat på latsidan. Utredningar, utredare och förslag, som kanske inte ens är beslutade om i regeringen ännu, presenteras i rask takt.
Tobias Billström pratade i sitt tal om en historisk brytningstid med Nato-inträdet som den största förändringen i svensk säkerhetspolitik på 200 år, samt att USA:s engagemang för en säkrare värld aldrig får tas för givet. Det nya avtalet ses som en milstolpe för relationerna mellan USA och Sverige, och Tobias Billström hyllar det som konfliktavhållande och stabiliserande i en orolig tid.
När det var möjligt att ställa frågor till utrikesministern kom de tre frågorna från Svenska Freds (om bombningarna av Gaza), Svenska läkare mot kärnvapen (om kärnvapen), och Aktuellt i Politiken (om Brics-samarbetet).
Varningen: Kriget kan komma
Varken Tobias Billström eller Magdalena Andersson (S) krävde en permanent vapenvila och eldupphör i Gaza när de tog ton på stora scenen. Istället vill man ha ett så kallat humanitärt eldupphör så att resurser och förnödenheter kan tas in i Gaza. Samma dag säger FN-chefen att över 140 FN-medarbetare i ”FN-familjen” har dödats i kriget sedan Israel började sin motoffensiv. Det är fler än i någon annan konflikt tidigare.
Minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) kommer med det kanske hittills hårdaste budskapet jag har hört från ett statsråd. I sitt linjetal säger han klart och tydligt: ”Det kan bli krig i Sverige.”
– Ingen har mandat att vila på stället i väntan på andra. Alla har mandat planera, öva och vidta åtgärder som höjer uthålligheten inom sitt ansvarsområde. Underlåtenhet att agera är inte tillåtet modus operandi, säger Bohlin i talet.
Ord och inga visor, och en tydlig retorisk uppväxling.