Det går. Det är möjligt. Och det är vanliga människor som ser till att det händer. Det här är budskapet bakom nyheten om nedgången i användandet av kol som energikälla i Europa.
Tyskland är det tydligaste exemplet. Efter Fukushima-katastrofen 2011 var det den tyska opinionen som drev fram det politiska beslutet att avveckla all kärnkraft och ersätta den med förnyelsebar energi. Medborgarna har också spelat huvudrollen i själva omställningen.
Privatpersoner är den enskilt största gruppen när det gäller vilka som äger och installerar förnyelsebara energikällor. En tredjedel av de över en miljon solcellsanläggningar som finns i landet ägs av privatpersoner. Och utan dessa privatpersoner hade Tyskland knappast blivit en av de största producenterna av solel i världen.
Under första halvåret 2018 stod dessa solpaneler för sju procent av landets totala energikonsumtion. Det var också då som de förnyelsebara energikällorna för första gången gick om kolet som den största energikällan i landet.
Och utvecklingen fortsätter. Beroendet av kol minskar i Tyskland (-22 procent). Tvärtemot vad många skeptiker sa efter beslutet att stänga ned kärnkraften. Omställningen vinner, skeptikerna förlorar. Vanliga människor kräver förändring och tvingar politiker att ta de nödvändiga besluten.
Det kan vara bra att tänka på i dag när miljoner unga – och vuxna – återigen går ut på gatorna för att strejka för klimatet. Skeptikerna är högljudda nu också. Häromdagen kunde vi till exempel läsa i en ledare i Göteborgs-Posten att ”ingen tjänar på ett hysteriskt tonläge”, att ”fanatism” verkar ha drabbat den radikala delen av miljörörelsen och ”att det hela är smått absurt”. Så talar den som är rädd för förändring och som är rädd för att förlora privilegiet att formulera vad som är problemet.
Det är inte fanatism vi ser. Nej, det är unga människors kamp för sin egen överlevnad. Och precis som all kamp för överlevnad – som arbetarrörelsens kamp, kampen för demokrati, kampen för mänskliga rättigheter, kvinnokampen – så sker den aldrig på maktens villkor.
Den kamp vi ser i dag när miljoner strejkar för klimatet handlar om att ta över makten.
Och den här första segern över kolet är ett bevis på att det maktskiftet är möjligt.