John Lapidus:
Varför ska allmännyttans anställda få gräddfil till vård?
”Vad säger Boucher om att hennes bolag bryter mot hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf om vård efter behov och vård på lika villkor?”
Bild: Micasa, TT (montage)
Dagens ETC
Allmännyttiga bostadsbolaget Micasa, som har bostäder för gamla och funktionsnedsatta, ger personalen gräddfil till vård som förmån. Varför ska Micasas anställda ha bättre och snabbare sjukvård än andra, frågar John Lapidus bolagets ordförande Torun Boucher (V).
Det här är en kommentar.
Det är skribenten och inte
Dagens ETC
som står för åsikten.
Det allmännyttiga bostadsbolaget Micasa upphandlar just nu, via försäkringsdistributören Söderberg & Partners, privat sjukvårdsförsäkring åt sina 135 anställda. Sista datum för anbud är 8 augusti och alla relevanta uppgifter om Micasa och dess anställda – kravspecifikation, skadestatistik, fullmakt med mera – finns publicerade på upphandlingssajten TendSign.
Upphandlingen är anmärkningsvärd av flera skäl. För det första tillhandahåller Micasa bostäder åt äldre och funktionsnedsatta. Det är två samhällsgrupper som har allt att förlora på ett parallellt sjukvårdssystem, två grupper som försäljarna av privat sjukvårdsförsäkring gör allt för att slippa. Om ett försäkringsbolag slarvar med exkluderingen och råkar släppa in gamla eller funktionsnedsatta i sitt kollektiv av arbetsföra, friska och relativt unga människor, kan det bli en förödande konkurrensnackdel gentemot andra försäkringsbolag. Det är detta som på försäkringsspråk kallas snedvridet urval.
Fix idé hos allmännyttan
För det andra är Micasas styrelseordförande en vänsterpartist, Torun Boucher, som i andra sammanhang har varit mycket kritisk mot den här typen av vårdprivatisering. Vad säger Boucher om att hennes bolag bryter mot hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf om vård efter behov och vård på lika villkor?
För det tredje tycks det vara en fix idé hos just Stockholmsbaserade, allmännyttiga bostadsbolag att teckna privat sjukvårdsförsäkring. Jag har tidigare skrivit om Stockholmshem och Svenska Bostäder, där det förstnämnda fortsätter att framhålla privat sjukvårdsförsäkring som en av sina främsta anställningsförmåner medan det sistnämnda tog till sig av kritiken och avbröt upphandlingen av privat sjukvårdsförsäkring.
Ger bort sjukdomshistorik
Nyligen loggade jag in på upphandlingssajten TendSign och tog del av alla detaljer i Micasas pågående upphandling av privat sjukvårdsförsäkring. Där finns mycket att förbluffas över. Bland annat Micasas beredvillighet att ge försäkringsbolagen information om hur kostnadskrävande Micasas anställda egentligen är. Detta genom att – i bilagan ”Micasa Skadestatestik” (ja, det är felstavat) – redogöra för personalens sjukvårdshistorik i form av psykiatrisk och annan behandling under de senaste tio åren.
Den största bilagan – ”Kravspecifikation” – innehåller en stor mängd av de bör- och skallkrav som Micasa ställer på försäkringsbolagen. Skallkrav är sådant som försäkringsbolagen måste uppfylla för att ens vara aktuella som säljare. Ett exempel är att ”försäkringen skall gälla utan krav på remiss”.
Det betyder att Micasas anställda själva ska få avgöra om och när de behöver en specialistläkare, en resurs- och kostnadskrävande genväg som går stick i stäv med alla utredningsförslag om att bygga ut primärvården. Ett annat skallkrav lyder kort och gott: ”Cancerbehandling skall ingå”. Här får Micasa gärna förklara lite närmare vad de menar, för mig veterligen så ingår cancerbehandling i det offentliga åtagandet.
Tre poäng för dietist
Börkraven är i stället arrangerade som ett poängsystem, där försäkringsbolagen ska försöka få så många som möjligt för att få sålt sin försäkring till Micasa. Psykologbehandling ger fem poäng. Dietist ger tre poäng. Att slippa lämna individuell hälsodeklaration som fullt arbetsför medarbetare ger 15 poäng.
Vad är detta? Varför ska Micasas anställda, i strid med hälso- och sjukvårdslagens principer, ha bättre och snabbare sjukvård än alla andra medborgare? En gräddfil som är särskilt uppseendeväckande då Micasa tillhandahåller bostäder åt grupper som aldrig någonsin kommer att få ta del av dessa privilegier.
Micasas vänsterpartistiska ordförande Torun Boucher bör genast klargöra hur hon ser på den här saken. Samma sak med Micasas vd Maria Mannerholm. Hon har fortfarande chans att avbryta upphandlingen, så som Svenska Bostäders vd gjorde när det plötsligt blev fokus på den ljusskygga frågan.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.