Max V Karlsson:
Jimmie Åkesson omslagspojke när SS-frivillig skrev för SD:s tidning
Bild: Montage. Skärmdumpar: SD-kuriren / SDU
Dagens ETC
Bilden på Björn Söder tillsammans med Franz Schönhuber är välkänd. Men även efter att den tagits fortsatte Sverigedemokraterna att fördjupa kontakten med den SS-frivillige tyske politikern som man räknade till gruppen ”seriösa nationalister” och bjöd in att skriva exklusivt för den egna medlemstidningen.
Det här är en kommentar.
Det är skribenten och inte
Dagens ETC
som står för åsikten.
Många har sett bilden. En ung och upprymd Björn Söder några år in i sitt SD-engagemang bredvid den äldre Franz Schönhuber, partiledare för tyska Republikanerna. Schönhuber är inbjuden att tala som hedersgäst på Sverigedemokraternas valmöte i Jakobsberg år 1998 och det är där de två möts.
Under andra världskriget var Schönhuber frivillig i Waffen SS där han nådde graden ”Unterscharführer", motsvarande furir i armén. Den nazistiska militärtjänstgöringen belönades med ett prestigefullt järnkors av andra graden. Efter kriget såg de allierade honom som en tillgång och han påbörjade snabbt en mediakarriär i Tyskland. På 80-talet grundande Schönhuber högerpopulistiska Republikanerna, på 90-talet gick han över till det hårdare DVU och till slut även Tysklands nationaldemokratiska parti efter att de två partierna slöt en pakt. Partiet DVU, eller Tyska folkunionen, klassades av staten som att agera i brott mot Tysklands konstitution. Det nationalistiska partiet var "främlingsfientligt och historierevisionistiskt". Även partiet som Schönhuber grundade, Republikanerna, övervakades av den tyska staten för sin extremism.
SD och Schönhuber hade en nära relation under 90-talet. Sju år innan mötet i Jakobsberg höll han ett tal på Sverigedemokraternas valupptakt i Medborgarhuset i Stockholm där han bland annat säger att 80-90 procent av journalister inom massmedia är socialister eller kommunister. Partiet har precis innan mötet arrangerat en demonstration där partiets medlemmar ropar "ut med packet", "bevara Sverige svenskt" och "Sverige, Sverige fädernesland".
Under 90-talet har SD börjat söka sig aktivt ut i Europa för att hitta meningsfränder och bygga nätverk med andra nationalister. När Jimmie Åkesson är vice ordförande för ungdomsförbundet SDU år 1998 är man med och startar samarbetet Euronat, en samling för ultranationalistiska, rasistiska och antisemitiska grupper. Man välkomnar bland annat Nationella fronten, de italienska fascisterna i Forza Nuova och grekiska Hellenisk front.
I den gemensamma deklarationen som antagits av SDU:s förbundsstyrelse skriver man att man förkastar globaliseringen, att det nationalistiska projektet kommer att leda till att nationerna föds på nytt, och att framtidens Europa måste bygga på civilisationer med rötter i "de hellenska, keltiska, germanska, latinska och kristna civilisationsarven”. Deklarationen skickas ut till alla medlemmar genom medlemstidningen SD-kuriren.
SD blir särskilt inspirerade av franska Nationella fronten och deltar på flera av deras arrangemang under slutet av 90-talet, som partiets festival -97. Samma år döms partiledare Jean-Marie Le Pen återigen för att ha förnekat Förintelsen.
I efterhand har Björn Söder försvarat beslutet att bjuda in Franz Schönhuber. I ett blogginlägg skriver han 2016:
"Det var alltså en person som för mer än 50 år sedan, likt många andra tyskar, varit en del av den rörelse som dominerade Tyskland vid den tiden. Jag hade inte läst hans självbiografi innan valmötet 1998 och jag har inte heller läst den sedan dess. Det är mycket möjligt att han gjort sig skyldig till obehagligheter och jag tar inte honom på något sätt i försvar. Det är inte det som är poängen. Poängen är istället att han 50 år senare var en representant för ett parti som Sverigedemokraterna då inte ansåg vara så extremt och illa som svenska medier jämt och ständigt beskrev alla partier som värnade sitt folk och sitt land. Vi kommer ju alla ihåg de fruktansvärda epitet som journalisterna använde mot vårt eget parti vid den tidpunkten. Sverigedemokraterna ansåg också att det var självklart att seriösa nationalister i olika länder skulle kunna ha kontakt, trots skilda förutsättningar och bitvis skilda åsikter."
SD tog inte avstånd från Schönhuber, tvärtom fördjupas samarbetet när han skriver exklusivt i partiets medlemstidning.
Det är en ung Jimmie Åkesson som pryder omslaget på nummer 36 av SD-kuriren, utgivet år 1999. Han står framför Engelbrektsmonumentet, ett stort graverat stenblock på Göksholmen utanför Örebro. Partiet är där för den årliga Engelbrektsmarschen, en högerextrem högtidsdag till bondeledaren Engelbrekt Engelbrektssons minne.
I slutet av tidningen får Franz Schönhuber bre ut sig på tre textfyllda sidor, om den tyska högerns framtid. I artikeln kritiserar Schönhuber två namngivna judiska politiker och nekar till att han ska ha förminskat Nazitysklands brott i sin självbiografi:
"Vad jag ville göra var att som tidsvittne försvara de människor, som hade fått sin idealism missbrukad, om vilka man påstod att de var förbrytare."
SD-kuriren går ut till alla medlemmar i Sverigedemokraterna. Vid det här laget är redan flera av partiets nuvarande toppar medlemmar och förtroendevalda, och får därmed tidningen i brevlådan. Vid millenieskiftet, lagom till nästa nummer efter Schönhubers exklusiva artikel, blir Björn Söder tidningens nya redaktör och ansvariga utgivare.