Sunak har ett antal orosmoln som han måste navigera runt om han ska kunna sitta kvar till nästa val, som planeras till 2024.
Som finansminister under Boris Johnson var Sunak i centrum för en skandal när det uppdagades att hans fru Akshata Murty genom laglig, men aggressiv, skatteplanering inte betalade skatt i Storbritannien. Och det handlade inte om några småsummor – Murty lyckades enligt rapporter undvika att betala över 250 miljoner kronor i skatt. Nu har hon dock lovat att betala skatt i Storbritannien, sedan april i år. Att den frågan fortfarande kan ses som ett orosmoln handlar om att Murty och Sunak är extremt rika. Med en förmögenhet på 9,2 miljarder kronor är de dubbelt så rika som kung Charles III, någonting som kan sticka i ögonen på människor i ett land med en växande levnadsomkostnadskris.
Det ryktas även om att det kan finnas fler avslöjanden som rör Sunak kopplade till Partygate-skandalen, som till slut fällde Boris Johnson. Rishi Sunak fick böta för att ha brutit mot coronanedstängningen i samband med en födelsedagsfest, men fler avslöjanden om att han brutit mot nedstängningsreglerna skulle kunna göra livet surt för Sunak.
En tredje sak som kan ligga den nya premiärministern i fatet handlar egentligen inte om honom som person, men snarare att han är den andra premiärministern i rad som inte ställt upp som partiledare i ett val. Det gnisslas om detta i partiet, redan innan Liz Truss avgick var det flera konservativa parlamentsledamöter som sa att de hellre ville se ett nyval än ännu en icke-vald ledare. Från oppositionen är kraven på nyval desto mer högljudda.
Rishi Sunak är inte heller landets mest karismatiska politiker och hånas redan för att han i sitt första tal framstod som något av en robot.
Till allt detta kan läggas att Sunak tar över som premiärminister under en allt mer akut levnadsomkostnadskris, med hög inflation och höga elpriser. Även en folkvald premiärminister utan skandaler i bagaget skulle kunna få det svårt.
Det låter alltså som att det kan vara kört för Rishi Sunak innan han ens har kommit igång. En sak som dock talar för honom är att han har ett visst förtroendekapital när det gäller ekonomisk politik i svåra tider. Som finansminister under coronapandemin lanserade han bland annat en hyfsat populär permitteringsplan och han fick inte skulden för de pengarna som förlorades till företag som lurade sig till pengar från regeringens diverse stödpaket.
Men hans kanske största konkurrensfördel om han vill sitta kvar som premiärminister är troligtvis hans partis extremt dåliga opinionssiffror. Efter Boris Johnsons partygateskandal och Liz Truss totalt kaosartade sex veckor som ledare är Torypartiets stöd nere på 20 procent. Ett val idag skulle vara en fullständig katastrof för partiet, som idag har egen majoritet i parlamentet, och är någonting som de vill skjuta på in i det längsta. Frågan är bara om de kan förhala i två år till.