Inkomstlistan toppas av H&M-arvingen Jan Bengtsson som drog in 1,5 miljarder i kapitalinkomster förra året. Summan är extrem men lika uppseendeväckande är att ingen utomstående vet var pengarna kommer ifrån. Han är en mästare på det svenska miljardärer gör bäst – hålla sig undan.
Valhajarna glider förbi
När en nyrik Al-Saffar åker runt i Bentley och stöper om varuhuset Åhléns till Ullared drar han åt sig blickar. Samtidigt glider de riktigt stora finansiella valhajarna förbi obemärkta i bakvattnen. En av dem är Ane Mærsk McKinney Uggla som ärvde rederijätten A.P. Møller-Mærsk av sin far och tjänade 67 miljoner förra året. Ett år var hennes avkastning lika stor som Sveriges alla 2 800 hamnarbetare samlade årslöner.
Men landets just nu största nepo-lady är Lottie Tham som drog in strax över en halv miljard tack vare sina ärvda H&M-aktier. Även hon håller sig undan, på en hästmansion i Sörmland, och det finns knappt några bilder på henne.
Ett stackars mufflonfår
Men släktingen Jan Bengtsson är om möjligt ännu mer folkskygg. Vi vet att han äger en golfbana i Skåne och lever slottsliv i Stocksund utanför Stockholm. Men så mycket mer är inte känt.
Därför åkte jag och mina kollegor ut till den mystiske miljardärens skärgårdsö. Där hittade vi jakttorn, kameror överallt och inplanterade exotiska djur för nöjesjakt. Vi lyckades med klassiskt journalistiskt fotarbete dra fram hans tvivelaktiga affärer i ljuset.
Granskningen slog an en sträng hos läsarna. Kurvor med förmögenhetsansamling är viktiga fakta men kan inte mäta sig med känslan att stirra ett stackars mufflonfår rakt i ögonen.
Hänger bredvid Astrid Lindgren
Men på årets topplönelista finns också några pigga techkillar som Sebastian Knutsson med 224 intjänade miljoner. Som mannen bakom spelbolaget King och megahiten Candy Crush brukar han hyllas för sin innovationskraft. På Arlanda hänger en bild på honom, bredvid Astrid Lindgren, som hälsar anländande passagerare välkomna till den stad i världen som näst efter Silicon Valley producerar flest startups. Men trogna Dagens ETC-läsare vet att det finns andra delar av framgångssagan som it-miljardärerna försöker tysta ner.
King har med ett avancerat upplägg via Malta smitit undan svenska bolagsskatter och roffat åt sig multum. Flera andra svenska techbolag använder liknande tricks för att bidra så lite som möjligt till statskassan.
Till och med Svenskt Näringslivs vd Leif ”vad fan får jag för pengarna” Östling gömde sina pengar på Malta med hjälp av den ökända advokatfirman Mossack Fonseca. Efter att ha hängts ut i Panama-härvan lämnade han ordförandeposten och startade en skattefientlig påverkansgrupp. Men han är fortfarande stadd vid kassa och drog in 83 miljoner förra året.
Efter segling, ridsport och jakt verkar den främsta överklasshobbyn nu vara skattesmitning. Men gräver man tillräckligt djupt finner man till slut spåren. Problemet är att det ofta tar tid.
Skytteltrafik med privata jetplan
Hårda fakta ljuger inte och inga miljardärer i världen kan gömma sig för det samlade kollektivet av flygnördar och forskare som bevakar alla rörelser på himlavalvet. Det var tack vare flygdata från ett globalt nätverk av entusiaster som vi kunde kartlägga hur de rikaste nyttjar sina privatjets. Vi kunde visa att två av landets mäktigaste och mest diskreta finansdynastier reser i skytteltrafik med privata jetplan till skatteparadis i Karibien. När de vägrar att svara på frågor får vi hitta nya sätt att granska makten.
Miljardärerna vill inte att någon gläntar på dörren in till deras salonger.
Flitiga läsare av den här tidningen har sedan starten noterat en viss förkärlek för grafer och kurvor som visar den ekonomiska utvecklingen. Det kommer vi fortsätta med. Men det blir allt svårare att följa vart pengarna tar vägen. Leverantörer av data från offentliga register har börjat knorra. Nyligen gick Svenskt Näringsliv i taket för att Riksbanken och Finansinspektionen vill kartlägga alla svenskars förmögenheter och skulder. De vill alltså bygga en intern databas för högst rimliga saker som att hålla kolla på inflationen.
Miljardärerna vill inte att någon gläntar på dörren in till deras salonger.