Låt mig reda ut vad som hänt för alla er som inte är marinerade i obegriplig internetjargong. För er som inte står med gevär i hand redo att begå debatt vid kulturkrigets front.
Kidsen är radikala islamister som vill döda väst!
Häromdagen började etablerade amerikanska journalister sprida påståendet att kids på Tiktok har börjat gilla Usama bin Ladin och att hans ”brev till Amerika” från 2002 har blivit viralt. Kidsen är radikala islamister som vill döda väst!
Redan från start var det svårt att få ett grepp om vad som stämde – och hur stort samtalet om bin Ladin faktiskt var online. Det som började som grundlösa påståenden utvecklades snabbt till en fullskalig moralpanik.
Mediejättar följde paniken
I Göteborgs-Posten verkar Jesper Ahlin Marceta köpa bilden av Generation Z som al-Qaida-vänliga och passar på att koppla det till en större grupp med människor som är ”tokvänster”. Inga exempel ges förutom två enskilda amerikanska användare på Tiktok.
Den amerikanska journalisten Ryan Broderick driver nyhetsbrevet Garbage Day. På Substack gör han en ordentlig genomgång av hur stora tidningar som Rolling Stone och mediejättar som CNN följde paniken med flera artiklar och sensationella uppslag om generation Usama utan att förstå hur Tiktok funkar. Okunskapens desinformation.
Trend? Knappast
Brodericks granskning visar att de få klipp som faktiskt behandlade bin Ladins brev i positiva ordalag innan masspaniken stod för en bråkdel av antalet visningar under samma taggar. Det är videos som ett gäng användare gjort och som redan legat ute på Tiktok ett tag. Och att ett dussintals videoklipp har hundratusentals eller till och med miljontals visningar på Tiktok är inte samma sak som att det är en samhällstrend.
Tiktok räknar nämligen visningar efter en sekund, och ibland efter ännu kortare tid än så. Ryan Broderick ställer upp ett exempel. Om man säger att ett klipp har två miljoner visningar på Tiktok skulle samma klipp bara ha 65 000 visningar på Youtube – som räknar en visning efter 30 sekunder. En sådan video skulle aldrig få samma uppmärksamhet eller förstoras till att gälla en ännu större grupp.
Tiktok tillbakavisar
Påståenden om bin Ladin-älskarna blev av allt att döma inte viralt förrän Huff Post-journalisten Yashar Ali twittrade om ”trenden” med ett eget kollage av klipp. Enligt Ali hade tusentals videos lagts upp på Tiktok. Brodericks uppskattningar är att det handlar om hundratals och med några tusen kommentarer.
Tiktok skriver i ett uttalande att uppgifter om att bin Ladin-content på något sätt skulle trenda eller ha exploderat på plattformen helt enkelt inte stämmer, förvisso utan att tillhandahålla data som bekräftar det.
Men Yashar Alis inlägg på Twitter blev viralt på riktigt och utan tvekan det mest spridda i hela den här ökenstormen. Massmedia hoppade på möjligheten att fortsätta skrämmas om jättefarliga Tiktok med lat rapportering och bisarra analyser om en generation som hjärntvättas av al-Qaida via mobilen. Och Göteborgs-Posten får det till att det talar för något större – som på något sätt är vänsterns fel.
Vilseleder läsarna
Det finns så klart massor av tonåringar och dårar som tycker att det är kul och fascinerande med terrorister, nazistledare och andra demagoger. Det är halva affärsidén för forum som Flashback och Reddit. Men det är inte samma sak som att fenomenet är värt den internationella pressens totala uppmärksamhet i flera dagar.
Idag är det så pass lätt att kleta terrorromantik på meningsmotståndare att jag inte tror att det upprör någon särskilt mycket. Men att inte förklara vad det är som faktiskt har hänt, att inte gå in på djupet i historier som handlar om viral moralpanik, är att vilseleda läsarna.