Lars Palmgren:
Gängkrigens Ecuador kan gå samma väg som El Salvador
Bild: Fernando Vergara/AP/TT
Dagens ETC
Andra omgången av presidentvalet i Ecuador i söndags blev en stor framgång för… Donald Trump. Visserligen var det den sittande presidenten Daniel Noboa som vann valet, men hans seger innebär att Trump kan räkna ännu en obrottsligt lojal allierad i Latinamerika.
Det här är en kommentar.
Det är skribenten och inte
Dagens ETC
som står för åsikten.
Hur lojal Noboa är fick nyligen en tydlig illustration: han betalade över 100 000 dollar för att säkra en inbjudan till en galamiddag i Mar-a-Lago och därtill ett foto tillsammans med Trump. Ett lite kostsamt satt att försäkra sin lojalitet. Men kanske var det för att neutralisera de reaktioner Noboas fyra tatueringar av Ave Fenix som täcker hela hans vänsterarm skulle kunna väcka hos mannen som menar att tatueringar ar ett bevis på kriminalitet.
Enligt det officiella resultatet vann Daniel Noboa en betydligt större seger än väntat. I den första valomgången skilde bara 17 000 röster mellan honom och hans medtävlare vänsterkandidaten Luisa Gonzalez. Alla opinionsmätningar pekade på att det skulle bli ett närmast dött lopp i den andra omgången, vilket bidrog till att det i båda lägren surrade rykten om valfusk.
Enligt det officiella resultatet vann Daniel Noboa en betydligt större seger än väntat.
Bild:
Dolores Ochoa/AP/TT
När valmyndigheten offentliggjorde resultatet vägrade också Luisa Gonzalez att erkänna det. Istället beskrev hon det som det mest “groteska valfusket i Ecuadors historia” och sa att hon “vägrade tro att folket föredrog lögn framför sanning”. Ingen av de internationella valobservatörerna gav uttryck för några misstankar om fusk. Och Luisa Gonzalez hänvisade heller inte till några konkreta exempel på själva valdagen.
Däremot pekade hon på det faktum att Daniel Noboa suttit kvar som president under hela valkampanjen istället för att, som lagen kräver, låta vice-presidenten ta över. Hon menade också att han utnyttjat den kontroll över statsapparaten som det innebär i sitt eget intresse. Hans beslut att införa untantagslagar dagen före valet syftade, menade hon också, till att skrämma hennes väljare.
Räknade inte med rädslan
Att Noboa ställt sig över lagen och utnyttjat sin position för egen räkning, om det råder ingen tvekan.
Men valdeltagandet var större än under den första valomgången och enligt de officiella resultaten fick Daniel Noboa omkring en miljon fler röster, omkring tolv procent mer än Luisa Gonzalez. Tydliga siffror som knappast kommer att ändras vid en omräkning.
Vad var det som gick fel?
Framför allt var det förmodligen att Luisa Gonzalez inte räknade med vilka djupgående, men också irrationella, effekter rädslan har. Från att ha varit Latinamerikas fredligaste land har Ecuador på bara några år blivit det våldsammaste. Bara de två första månaderna i år utfördes 1 517 mord. Sen de stora drogkartellerna i Mexiko, Colombia och Peru upptäckte vilka möjligheter Ecuadors hamnar innebär förändrades allt.
Kö till valunorna i Pujili, Ecuador.
Bild:
Dolores Ochoa/AP/TT
Sen dess har våldet och kriminaliteten blivit den absolut viktigaste frågan for ecuadorianerna. Noboa har lovat hårda tag, inspirerad av El Salvadors Nayib Bukele och hans jättefängelser där fångarna vare sig får ta emot besök eller ha telefoner. Han har också odlat kontakter med Eric Prince, grundaren det ökända Blackwater, vars legosoldater han tänkt sätta in i kampen mot kriminaliteten. Han har också förberett mark för att USA på nytt ska upprätta en militärbas i Ecuador.
För rik för att stjäla
Luisa Gonzalez har också kampen mot våld och kriminalitet högst upp på agendan. Men hennes mer långsiktiga projekt som framför allt syftar till att ta itu med bakomliggande faktorer som utbildning, arbete och social trygghet upplevs som abstrakt av människor som är så rädda att de inte längre vågar gå ut eller ens åka buss.
Att Bukele lyckats förvandla El Salvador i motsatt riktning, från kontinentens mest våldsamma land till det minst våldsamma, väger tungt. Att det skett till priset av hundratals oskyldiga offer och förtrampandet av mänskliga rättigheter spelar inte så stor roll.
Daniel Noboa noterade nyligen i en intervju att “latinamerikanerna idag föredrar diktatur framför demokrati, bara det leder till resultat”.
En åsikt han tycks beredd att omsätta i handling.
Många ecuadorianer uppfattar dessutom det faktum att Daniel Noboa kommer från en av landets rikaste familjer, är uppväxt i USA och aldrig ens satt sin fot i ett offentligt sjukhus, en offentlig skola eller en normal lokalbuss som något närmast positivt: “Han är så rik att inte behöver stjäla”.
Två rosor på ryggen
Ingen misstänker i och för sig Luisa Gonzalez för vare sig korruption eller maktmissbruk. Men hennes mentor och lärare, den tidigare presidenten Rafael Correa som nu är i exil i Belgien, representerar båda sakerna. Och även om han också representerar positiva saker, så väger det andra mer – framför allt idag när rädslan tagit strypgrepp. Att Correa också försvarar Venezuelas Nicolas Maduro, samtidigt som en halv miljon venezolanska invandrare i Ecuador säger emot honom, har heller inte varit till Luisa Gonzalez fördel.
Luisa Gonzalez kallar valet för ”groteska valfusket i Ecuadors historia”. Dock har ingen av de internationella valobservatörerna givit uttryck för några misstankar om fusk
Bild:
Dolores Ochoa/AP/TT
Men även hon, liksom Daniel Noboa, har en tatuering – två rosor på ryggen omgärdade av bibelcitat som handlar om förlåtelse som ett budskap av kärlek.
Så än kanske det finns utrymme för överraskningar.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.