De som haft koll på Musk ett tag vet att hans historia inte alltid går ihop, men i Viaplays nya dokumentär ”The Elon Musk Show” presenteras en till mesta del okritisk skildring av hans liv. Genom intervjuer med familj, kärleksintressen och tidigare anställda ställer filmen upp en tidslinje över Elon Musks liv. Och även om de flesta skandaler utelämnas är dokumentären intressant för den som vill få en närmare bild av en av världens rikaste män.
”Att skapa ett bolag är nästan som att ha ett barn” säger en gråtmild Elon Musk i dokumentären. Och det har han massor av. Både bolag och barn, med olika kvinnor. Han verkar bry sig väldigt mycket om raketföretaget SpaceX och bilmärket Tesla, de två största verksamheterna i Musks spretiga portfölj. Men den kontroll som Musk menar att han har över företagen verkar saknas helt i miljardärens privatliv. När det gäller kärlek framstår han som impulsiv, omogen och lynnig. En av exfruarna, den brittiska skådespelaren Talulah Riley berättar i filmen om ett tillfälle när paret firade jul i bergen i Colorado och Musk glömt köpa en julklapp till henne. Han lämnade huset mitt i natten i bara t-shirt och mjukisshorts och kom tillbaka flera timmar senare med en blombukett han grävt fram under snötäcket. Det som skulle vara ett tecken på hur mycket han älskade Riley verkar mer som en fullständigt gränslös mani, något som återkommer i historien om Musk.
Men framför allt framstår Elon Musk som en omatchad egoist. Flera av hans tidigare anställda säger att inget projekt är stort nog, att han hela tiden tänker på nästa steg och att det värsta han vet är när människor ifrågasätter hans handlingskraft. Dokumentären kopplar löst ihop dessa personlighetsdrag med att Musk blev mobbad som barn. Han beskrivs som det klassiska underbarnet, någon som tidigt läste avancerade böcker och som hellre satt med de vuxna än lekte med sina jämnåriga.
Varje person som intervjuas i dokumentären gör det med samma överdrifter som Musk själv ofta använder. Han kan inte vara en medelmåtta, inte ens i folks minnen, allt måste vara bäst och/eller ett nytt rekord. Det räcker inte med att han läste mycket som barn, hans rakryggade mor måste backa upp det och säga att han minsann lånade varenda bok på det lokala biblioteket! Han var chefen som hade minutiös detaljinsyn i processer längst ner på fabriksgolvet under tiden som han hanterade övergripande strategi och affärsbeslut för flera bolag samtidigt. En tidigare anställd säger att Elon Musk är smartare än Albert Einstein. En annan gråter när han berättar om hur tufft det var att jobba under Musk eftersom Musk alltid krävde omöjligt höga resultat oavsett den mänskliga kostnaden. Det spelade ingen roll om folk blev sjuka eller gick sönder.
Ingenting räcker när du är galen. Elon Musk säger att han ska spränga massor av kärnvapen på Mars för att smälta istäcket och göra planeten mer beboelig för människor. Forskare säger att det är en fullständigt galen idé som riskerar att få motsatt effekt och skapa en kärnvinter på den röda planeten. Elon Musk bryr sig inte. Och han tänker att han inte kan bli stoppad, av någon.
Men hans storslagna intellekt och vilda drömmar sträcker sig aldrig så långt som att lösa människors verkliga problem på jorden. Det handlar aldrig om klimatet eller om ojämlikheten, han åker privatjet överallt och tror att vem som helst ”enkelt” kan spara ihop en miljon kronor. I samma film säger en voiceover att ”ingen på jorden gör mer för att förändra världen”.
Efter att ha sett ”The Elon Musk Show” är jag övertygad om att entreprenörens livsprojekt inte är till mänsklighetens utan till hans eget bästa. Dokumentärens sista del stressar mot slutet. Man nämner knappt köpet av Twitter, och få av Musks förluster eller kontroverser får ta plats (om de inte senare leder till något positivt). Det nämns till exempel inte med ett ord att Musks personliga tillgångar minskade med 165 miljarder dollar mellan 2021 och 2022, den största minskningen av en personlig förmögenhet någonsin (ytterligare ett rekord).
Det är tydligt att många sätter stort hopp till Elon Musk, den självutnämnda räddaren som med privat kapital ska lösa alla världens problem. Men de hyllande personporträtten börjar bli tröttsamma och tiden är inne för en kritisk berättelse om Musk som går bortom miljardärens fåniga personlighet.