Vad för klimatpolitik kan Tyskland och andra europeiska länder påstå sig driva, när de har köpt olja och gas av en internationell terrorist i årtionden?
Hur kan klimatkrisen lösas när det pågår en energisäkerhetskris i hjärtat av EU?
Även utan en klimatagenda är fossila bränslen ett hot mot världsfreden, då de göder diktaturer över hela världen.
Putins diktatur är särskilt påfallande.
Här är skälen.
Det spända förhållandet inom energisektorn mellan Ryssland och Europa sträcker sig 20 år tillbaka. Samtidigt har priserna på olja och gas varit avgörande för den ryska ekonomin under den här tiden. Pengarna från kol-, olje- och gasexporter gav Putin möjlighet att inleda militära satsningar utanför Ryssland, däribland, men inte begränsat till: invasionen av Georgien 2008, stödet till Assads regim och det eskalerande inbördeskriget i Syrien 2011, annekteringen av Krim i mars 2014, inledandet av ombudskriget mot Ukraina i april 2014. Kriget har redan pågått i nästan åtta år och utvecklades till en fullskalig invasion av östra Ukraina den 21 februari 2022.
Till att börja med är det värt att påminna sig hur Putin blev president, vilka metoder han använde och vilka slutsatser som kan dras om hoten mot Ukraina i nuläget, och möjligen stabiliteten i världen lite längre fram.
Innan han blev president arbetade Putin för KGB (kommunistisk säkerhetstjänst som ansvarade för en majoritet av repressionerna mot det sovjetiska folket) och Ryska federationens federala säkerhetstjänst (FSB), den huvudsakliga efterträdaren till Sovjetunionens KGB.
Den ryske, alkoholiserade presidenten Boris Jeltsin meddelade sin avgång den 31 december 1999. Omedelbart därefter blev Putin tillförordnad president för Ryska federationen. Det gjordes flera försök att avslöja de verkliga skälen till Jeltsins avgång. En del källor drog slutsatsen att det förekommit påtryckningar på honom från kretsar kring den ryska militären och säkerhetstjänsten, däribland FSB.
Putin vann det första presidentvalet tack vare stödet från Jeltsin och hans parti, ett stöd som vanns genom påtryckningar. Putins siffror sjönk under hans första mandatperiod, men efter gisslandramat på en teater i Moskva (under musikalen ”Nord-Ost”) sköt hans siffror i höjden.
Anna Politkovskaja, den grävande journalist som försökte undersöka FSB:s roll i ”Nord-Ost”-tragedin, mördades innan hon hann publicera vad hon kommit fram till. Dessförinnan ledde Rysslands lägenhetsbombningar under falsk flagg i Moskva 1999 till det andra Tjetjenienkriget.
Det ryska folket har fått lära sig att alltid rösta i en atmosfär av rädsla. Om Putin vill öka sitt stöd inom landet skapar han rädsla: rädsla för terrorism inuti Ryssland, rädsla för Nato och geopolitisk instabilitet nära ryska gränser.
Under 2004–2005 pågick den orangea revolutionen i Ukraina, en aktion mot ett antidemokratiskt presidentval i Ukraina som blev en seger för de demokratiska krafterna och en förlust för Putins marionett, Viktor Janukovytj. Revolutionen var farlig för Putin – det ryska folket borde inte få se ett demokratiskt val och protester i grannlandet som tidigare tillhört Sovjet.
Som en åtgärd för att tämja utvecklingen av ett demokratiskt Ukraina, använde sig Moskva av utpressning inom energisektorn under det så kallade gaskriget: Ukraina hade betalat mycket högre priser för rysk gas och olja än andra europeiska länder.
Tyskland och EU ignorerade i stor utsträckning ovan nämnda händelser och tillsammans med Ryssland inledde de byggandet av gasledningen Nord Stream 1. Putins regim har de senaste tio åren tjänat enorma summor pengar tack vare detta projekt, och det utöver intäkterna från exporten av fossila bränslen som existerade innan dess. Pengarna han tjänade spenderades inte på att göra vanliga ryssars liv bättre. Istället har Putins regim pumpat in miljarder i den militära sektorn och i en kraftfull propaganda inom och utanför Ryssland.
Under 2014 inträffade Euromajdanrevolutionen i vårt land, vilken störtade Viktor Janukovytjs kleptokratiska regim. Omedelbart efter att folk skjutits av specialstyrkor på Majdantorget i Kiev och Janukovytj flytt till Ryssland, inträffade annekteringen av Krim. På bara några veckor, med militärt stöd och finansiering från Ryska federationen, utvecklades våldsamma händelser i landets östra del.
Vi har alla vänner eller bekanta från den här regionen som tvingades lämna sina hem och fly undan kriget och laglösheten. Västvärldens reaktion var att införa begränsade sanktioner, vilka inte påverkade energisektorn och exporten av fossila bränslen från Ryssland. Dessutom inleddes 2018 byggandet av Nord Stream 2.
Konsekvensen av att Väst ignorerade allt det ovan nämnda är den energiutpressning och gasterror gentemot EU som utvecklades under vintern 2021–2022. Putin krossade också demokratiska revolter mot diktatorer i grannländerna Belarus och Kazakstan. En stor koncentration av ryska trupper är nu kvar på belarusiskt territorium.
Världen står inför hotet om ofattbar förstörelse. Uppmaningen om internationell solidaritet är angelägen som aldrig förr. I Ukraina beter sig nu Putin på samma sätt som Hitler gjorde 1939, då en omfattande militär invasion följde en provokation vid den polska gränsen. Men till skillnad från Putin i dag, hade inte Hitler kärnvapen och de största reserverna av fossila bränslen.
Denna vecka riktas granatelden mot både Ukraina och de ockuperade territorierna i syfte att skapa en förevändning för en fullskalig invasion. Det handlar om en väldigt begränsad tid. Ukrainare förbereder sig för detta så väl de kan.
Det enda sättet att stoppa kriget är att stoppa finansiella flöden från EU-kunderna till den ryska olje- och gasindustrin. Tyvärr gör de sanktioner som hittills införts av västvärlden, som att tillfälligt blockera gasledningen Nord Stream 2, väldigt lite åt den verkliga orsaken till det som händer.
Om EU:s gröna giv hade lanserats tidigare och implementerats snabbare, om EU hade åtagit sig att vara koldioxidneutralt till år 2030, kunde de kolossala problem som Europa idag står inför ha kunnat undvikas.
Vi tror att hotet om globalt krig, vilket potentiellt kan inbegripa kärnvapen, kan avvärjas om Gazprom, Rosneft och alla olje- och gasföretag som aktivt samarbetar med Putins regim, omedelbart förvägras ekonomiska resurser och politiskt inflytande.
Detta kommer inte bara garantera fred, utan även göra det möjligt för oss att snabbare uppnå koldioxidneutralitet och lösa klimatkrisen innan den blir ohanterlig.
Vi måste stå enade mot fossildriven terror.
Idag behöver vi en internationell offentlig reaktion mot Putins regim på global nivå, en som kan jämföras med reaktionerna och åtgärderna som vidtogs mot apartheidregimen i Sydafrika i slutet av 1980-talet, men på en djupare nivå och med allomfattande täckning.
Vi behöver inleda en global avyttring från alla fossilbaserade företag som matar in miljarder i upptrappningen av två potentiellt planetdödande hot: Putins krigsmaskin och eskaleringen av klimatkrisen.
Inte bara ryska energiföretag som Gazprom och Rosneft, utan även multinationella bolag som Exxon, Shell, Chevron, BP, OMV och andra fossiljättar – vilka i stor utsträckning samarbetat med Putins regim under de senaste
årtiondena – borde fråntas pengar, politiskt inflytande och kontroll över medier. Därefter bör deras vd:ar, med Exxons tidigare vd Rex Tillerson i spetsen, ställas inför den internationella brottmålsdomstolen för brott mot mänskligheten.
De förtjänar en tribunal tillsammans med Putin och hans nära rådgivare i projektet för planetär förstörelse och krig mot människor och natur.
Därför uppmanar vi att man blockerar, demonstrerar vid och försöker ta sig in på kontoren som tillhör olje- och gasbolag i Ryska federationen samt alla deras affärspartners i EU, Storbritannien och resten av världen.
Vi hoppas att det på detta sätt ska vara möjligt att få nödvändig uppmärksamhet från politiker, medier och allmänheten. Vi behöver göra det klart för alla människor i Europa som oroar sig för Ukrainas öde, världsfred och klimaträttvisa, att varenda ansvarskännande människa kan och borde införa sanktioner mot Putins regim, Gazprom och andra fossiljättar som Exxon, Shell, Chevron, BP och OMV. Detta genom att ta sig till deras representationskontor och agera på alla möjliga vis för att avveckla deras ekonomiska och politiska inflytande.
Som prioriterad aktion i europeiska huvudstäder uppmanar vi till att blockera kontoren för Gazprom, Rosneft, Transneft, Surgutneftegas, LukOil, Russian Coal, Karadeniz, Suek, Kuzbassrazrezugol och andra företag som förser EU med olja, gas och kol från Ryssland.
I händelse av en fullskalig rysk militärinvasion av Ukraina, kommer XR Ukraina inte kunna kommunicera med XR Global och regionala XR-grupper. XR Ukraina ber er att behandla detta meddelande som en slutgiltig version av vår uppmaning till handling. Att agera så snart som möjligt.