Europeiska investeringsbanken (EIB) är ingen marginell aktör. Det här handlar om världens största offentliga långivare – som nu fattat beslut att upphöra med finansiering till fossila energiprojekt. Bara en sådan sak som att medlemsländerna i styrelsen kunde komma överens.
– Europa sänder en tydlig signal, säger Nick Mabey på gröna tankesmedjan E3G.
– Ett stort steg åt rätt håll, säger Pär Holmgren (MP).
Givetvis är det onödigt smolk att banken inte kan släppa fossilgasen, eftersom att framför allt Tyskland anser att den är nödvändig för att helt bli kvitt kolet. Men inga pengar till andra fossila energiprojekt efter år 2021. Dessutom ska 1 000 miljarder kronor avsättas för gröna investeringar till år 2030.
Det här är en fantastisk nyhet.
Potentiellt systemförändrande.
Det finns ett före och ett efter beslutet, som signalerar inte bara att EIB tar klimatkrisen på allvar utan även att banken gör bedömningen att fossil exponering är ekonomiskt alldeles för riskabelt.
I den Dagens ETC som kommer på måndag ger Tomas Kåberger en skoningslös lägesrapport vad gäller framtiden för det fossila. Ja, de största oljebolagen tjänar fortfarande miljarder. Ja, när Saudiarabien säljer av en liten del av Aramco så blir det största noteringen någonsin. Men trenden är uppenbar. Kol-, olje- och gasbolag faller som käglor.
”Grunden för den ekonomiska kollapsen är att förnybar energi blivit billig. Utvecklingen är härlig för världens människor. Nu är det lönsamt att ordna energiförsörjningen för hela jordens befolkning utan att fossila bränslen tar slut, och utan ohanterligt snabba klimatförändringar”, skriver Tomas Kåberger, som konstaterar att 2019 kan bli första året detta årtusende som världens utsläpp av koldioxid från fossila bränslen minskar.
Det finns hopp.
Bara en sådan sak som att svenska Riksbanken nu, efter att länge ha nonchalerat klimatkrisen, gör sig av med fossilt belastade obligationer i Kanada och Australien.
Eller att Per Bolund (MP) sätter press på AP-fonderna att faktiskt vara hållbara, snarare än att placera 15 miljarder kronor i världens absolut värsta utsläppare.
– Om de inte förstår regeringens signaler kan vi behöva rekrytera nya styrelser, säger ministern till Dagens ETC.
Och nu detta med EU-banken.
Miljörörelsen gör helt rätt som tillåter sig att jubla.
Det här är framtiden.