I dag listar vi svenskarna som tjänat mest. Känns det snaskigt? Tabloidigt? Jag ser det tvärtom som ytterst viktig samhällsinformation – och jag ska förklara varför.
Dagens ETC har sedan uppstarten år 2014 prioriterat att skildra och granska framväxten av en ny ojämlikhet som är så brutal att vi måste backa långt in i 1900-talet och förbi de stora fördelande reformerna, för hitta något som är lika illa.
En metod är att titta på de som drar in mest pengar. Genom att göra det kontinuerligt kan vi också väldigt pedagogiskt visa en trend. De som redan har mycket drar ifrån. Sverige har på många sätt blivit ett paradis för rika, inte minst då för den klick som kunnat investera riktigt mycket kapital.
Så vad säger listan?
En hel del.
Som att vi måste hålla ögonen på att förmögenhet nu snabbt alstras från alternativa källor, bortom de tunga industrierna och djupa skogarna. Ett exempel är fintech, att det finns en uppsjö aktörer som tjänar grova pengar på att länka ihop företag med kund i den näthandel som blir alltmer dominant. Ett annat är influencers som använder sin status och följarskara för ett bredare entreprenörskap. Bianca Ingrosso är hittills mest lyckosam.
Listan är också nyttig som referenspunkt. Hur mycket kommer de 1 000 i toppen – så många har vi begärt ut från Skatteverket – att tjäna detta och kommande år? Hur förhåller sig deras utveckling till stora grupper av löntagare?
Min misstanke är att nuvarande regering optimerar förutsättningarna, ännu mer, för denna tiondels promille av befolkningen.
Har jag rätt eller fel?
Facit kommer givetvis i Dagens ETC.