Fillersstinna läppar som trycks mot en iskall Cola Zero. Ett tjockt hårsvall med naturligt gråa slingor som flyger i vinden.
Det finns ingen tid på året som lämpar sig lika bra som sommaren för att göra spaningar om klass, pengar och skönhet. Allt som är gömt och semiprivat under resten av året visas nu upp på offentliga platser i det skarpa solljuset.
Genom ett saltvattendränkt filter med stänk av rosévin och solskyddskräm framstår den obarmhärtiga logiken mer uppenbar än någonsin: De som tillhör den kulturella, välutbildade medel– och överklassen kan luta sig tillbaka mot sina privilegier och behöver varken lägga tid eller pengar på sitt yttre för att behålla sin höga status.
Förutom att utseende spelar mindre roll när man har makt och status har människor i övre samhällsklasser, där generation efter generation kunnat äta sig mätta på näringsrik mat, haft råd att gå på fritidsaktiviteter och fått vara ute i friska luften, ofta skaffat barn med andra välbärgade personer.
Detta har i sin tur skapat nya generationer av normsnygga människor med geometriskt harmoniska ansikten och proportionerliga kroppar som inte heller behöver göra särskilt mycket för att vara just snygga. De har det i generna.
Personer som saknar kapital, såväl ekonomiskt och socialt som kulturellt, måste däremot kompensera detta genom att maximera sitt utseende för att kunna klättra i klasshierarkin.
Ju lägre status i samhället du har, desto snyggare måste du bli. Detta gäller särskilt tjejer, eftersom vi fortfarande lever i en värld där kvinnor i högre grad bedöms efter sitt utseende än män.
"Det började med en rumpförstoring på krita och slutade med anmärkningar hos Kronofogden och socialbidrag"
Men för att fixa ett snyggare yttre behövs cash och om man inte har det måste man låna. Och hur finansieras unga fattiga tjejers fillersinjektioner, bröstoperationer, hudvårdsprodukter och märkeskläder? Genom privatlån, krediter och delbetalningserbjudanden från Klarna, Qliro, Svea och andra företag på den digitala betalmarknaden såklart!
Med sina skyhöga räntor och saftiga förseningsavgifter drar företagen långsamt in sina ”kunder” i en negativ spiral där det som först verkade vara för bra för att vara sant – att kunna göra det skönhetsingrepp man drömt om trots att man inte har råd – blir till en följetong av påminnelsekostnader, löneutmätning och betalningsanmärkningar som i värsta fall slutar med Kronofogden.
Myndighetens senaste rapport om unga skuldsatta vuxna bekräftar tråkigt nog att min spaning inte bara bygger på magkänsla. Visserligen visar statistiken att antalet skuldsatta unga vuxna mellan 18-25 år har minskat sedan 2013.
Men samtidigt har det totala skuldbeloppet ökat med 50 procent under samma period. Och allra störst ökning står unga kvinnor för. Föga förvånande är deras skulder framförallt kopplade till konsumtion, och även om rapporten inte specificerar exakt vilken sorts konsumtion det handlar om så är det inte svårt att gissa vilka varor och tjänster det gäller.
"Vanessa från Djursholm och Liv från Södermalm löper inte lika stor risk att bli insnärjda i Klarna-fällan som Linda från Norsborg eller Jasmin från Husby."
Förutom att det är sorgligt att unga tjejer lägger så mycket tid och pengar (som de egentligen inte har) på att maximera sitt utseende så finns det, precis som Kronofogdens privatekonomiska talesperson Davor Vuleta konstaterar, stora risker för personer som blir skuldsatta redan i ung ålder.
Det ekonomiska utanförskap som betalningsanmärkningar och utmätning av lön– och bankmedel skapar kan i sin tur leda till att man utesluts från hyresmarknaden eller nekas vissa jobb. Det började med en rumpförstoring på krita och slutade med anmärkningar hos Kronofogden och socialbidrag, typ.
"Vanessa från Djursholm och Liv från Södermalm inte löper lika stor risk att bli insnärjda i Klarna-fällan som Linda från Norsborg eller Jasmin från Husby."
Men vems fel är det att det har blivit såhär?
En del liberala ledarskribenter brukar håna marxistiskt lagda personer för att alltid komma dragande med klassbegreppet som universell förklaring på alla problem och djävligheter som samtidsmänniskan tvingas stå ut med. Och visst, jag håller med om att det kanske är aningen uttjatat som förklaringsmodell.
Men tyvärr är det även applicerbart i frågan om skönhetsskulder och medfödda privilegier. För det är klassamhället, i detta fall i gott sällskap av traditionell sexism och nygammal kapitalism, som skapar olika förutsättningar för människor.
Det betyder att Vanessa från Djursholm och Liv från Södermalm inte löper lika stor risk att bli insnärjda i Klarna-fällan som Linda från Norsborg eller Jasmin från Husby.
Men om Sophie från Bromma ändå skulle känna behovet av ett lite mer kostsamt skönhetsingrepp, trots sina perfekta gener och studier på Handelshögskolan, då kan hon säkert få hjälp av sin papi som troligtvis äger aktier i Klarna – som sin tur har dragit ner Sandra från Farsta i skuldträsket.
Cirkeln är sluten, så att säga.