Joakim Medin:
Deras ledare är borta – men det betyder inte slutet för IS
Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi hade en kort karriär i den irakiska regeringsarmén innan USA:s invasion av Irak 2003. Han anslöt sig till jihadistkampen 2007. I slutet av januari genomförde IS en stor attack i staden Hassakah för att befria fängslade medlemmar. Striderna pågick i en vecka mot USA-stödda kurdiska styrkor.
Bild: SDF/TT/AP, CTC Sentinel/TT/AP
Dagens ETC
Under en amerikansk räd i Syrien den 3 februari eliminerades Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, högsta ledare för IS. Hans död lär vara kännbar för jihadisterna, men kommer bara dagar efter en stor attack mot det syrienkurdiska självstyret. IS är ännu en livskraftig rörelse.
Det här är en kommentar.
Det är skribenten och inte
Dagens ETC
som står för åsikten.
Omfattande eldstrider rapporterades från det lilla samhället Atme i nordvästra Syrien under småtimmarna torsdagen den 3 februari. Minst fem amerikanska helikoptrar med soldater gick till anfall mot ett trevåningshus i en olivträdslund och ropade ut meddelanden på arabiska ur högtalare. Det hela slutade med en stor explosion, som raserade husets toppvåning.
USA:s president Joe Biden kunde vid en pressträff på torsdagseftermiddagen bekräfta att amerikansk militär hade lyckats döda Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, som var jihadiströrelsen Islamiska statens högsta ledare. Al-Qurayshi bodde på högsta våningen i huset med sin fru och barn. Hans högra hand inom IS bodde våningen under med sin familj. Totalt 13 personer ska ha omkommit under attacken, Unicef har uppgett att minst sex av dessa var barn.
Ska ha utlöst bombväst
Enligt Joe Biden utlöste al-Qurayshi själv en bombväst som totalförstörde hemmet och dödade flera familjemedlemmar. Den amerikanske presidenten sa att man framgångsrikt hade ”avlägsnat ett stort hot mot världen”.
– Den här operationen visar USA:s förmåga att avlägsna terroristhot oavsett var de försöker gömma sig i världen, sa Biden.
al-Qurayshi var en ljusskygg 45-årig irakier som tog över ledningen i IS i oktober 2019, efter att den förre ledaren Abu Bakr al-Baghdadi hade hittats under en amerikansk räd och på samma sätt dödat sig själv genom att utlösa en bombväst. Al-Qurayshi har inte gjort några offentliga uttalanden under sin tid som ledare. USA hade utfäst en belöning om tio miljoner dollar till den som kunde hjälpa till att röja hans position.
Vad gör egentligen Turkiet?
Huset där al-Qurayshi gömde sig ligger bara cirka två mil från platsen där al-Baghdadi påträffades 2019, i ett område i nordvästra Syrien som står under kontroll av jihadister och den turkiska armén. Där påträffades och dödades också IS förra talesperson Abul-Hasan al-Muhajir tidigare på hösten 2019.
Att ännu en IS-ledare nu har upptäckts i detta Turkietkontrollerade område fortsätter skapa nya frågetecken kring den turkiska militära närvaron i Syrien. Denna har motiverats med kampen mot IS och det syrienkurdiska självstyret, men tycks mest bara har gått ut på att bekämpa de senare.
USA säger sig ha lokaliserat al-Qurayshis gömställe för flera månader sedan, men man dröjde med att gå till anfall för att kunna utarbeta en plan som skulle minimera risken för civila dödsoffer. Det är möjligt, men att den amerikanska operation genomfördes just nu får den ändå att framstå som en hämndattack.
Kvar som militärt hot
Operationen genomfördes bara dagar efter att IS genomfört en veckolång militär attack mot det kurdiska självstyret i staden Hassakah, där man ockuperade ett fängelse och befriade ett stort antal fängslade IS-medlemmar. Hundratals dog i striderna och USA:s förstärkningar till kurderna när dessa stred är de största sedan kurderna besegrade den sista spillran av ”IS-kalifatet” i mars 2019.
Attacken i Hassakah visar ännu en gång att IS består som ett militärt hot i regionen. Att al-Qurayshi överhuvudtaget var ett mål för en amerikansk specialkommandooperation visar också att IS har överlevt som en högst disciplinerad rörelse. Dödas en ledare tar en annan hans plats och fortsätter organisera jihadistkampen i Syrien, Irak och andra länder där IS har en närvaro. Al-Qurayshis död må vara kännbar för rörelsen, men det innebär sannolikt inte alls slutet för IS.