Kommer programmet fortsätta ha rollen som lägerelds-tv? Efter vårens stora realitysuccé med svenska ”Love is blind”, är det inte säkert att SVT:s forna storpublik nöjer sig med ännu en omgång av exakt samma dramaturgi och konfliktytor.
Det är exempelvis ett mysterium varför inte fler tittare istället dras till Netflix ”The ultimatum” och förra årets säsong ”Queer love”, där både persongalleri och upplägg hade ojämförligt högre underhållningsvärde. Men kanske är lockelsen i ”Gift vid första ögonkastet” just deltagarnas begynnande vanlighet, och hur deras trevande lära känna-process fungerar som språngbräda för kollektiva relationsdiskussioner i svenska lunchrum och sociala medier.
”Av någon anledning är det attraktivt att backa med släp” säger deltagaren Rosanna, vilket är något som 100 procent av Sveriges heterosexuella kvinnor skriver under på, enligt en ovetenskaplig undersökning i min bekantskapskrets. Att bara kunna backa räcker faktiskt.
Relaterbart är också hur skört gulliga deltagarna är i sin kärlekslängtan – innan de klipps fram till tillspetsade realitykaraktärer för att bygga spänning och konflikt.
I första avsnittet beskriver en av männnen sig exempelvis som ”en gosebjörn”, medan en annan förklarar att en dejt med honom är som ”att gå ut med en golden retriever”.
Nu är tidelag visserligen förbjudet i Sverige, men matchningarna känns ändå lovande.
Så lovande de brukar vara i det första avsnittet, innan problemen börjar hopas, vill säga. Initialt räcker gemensamma punkter som att båda parter ”gilla att spela kort” eller ”tycker om att vandra”.
Det påminner om när jag själv nätdejtade och vissa män beskrev intressen på nivån ”att dricka vatten” och ”att andas”.
Men mellan raderna av allmänna beröringspunkter smygs också potentiella problemområden fram bland deltagarna i ”Gift vid första ögonkastet”: Någon övergavs av sin pappa, en annan har kroppskomplex och en tredje listar stenhårda krav, vilket i vanlig ordning omskrivs som ”en tjej med skinn på näsan”. Precis den typ av drama som kan få tittarna att stanna kvar.
Här är paren och deras potential:
Rågblonda paret - Emmy och Mattias
Öländska Emmy har vuxit upp med frånvarande pappa men närvarande hästar. Och en gullig mamma som hon spår i Tarotkort med. Hon verkar lugn, trygghetslängtande och har blivit matchad med Mattias som beskriver sig som en ”härlig gosebjörn”. Så långt fint. Men under ytan bubblar hennes rädsla för att bli övergiven och hans historia av psykisk ohälsa, och svårighet att sätta ord på tankar och mående. Det kan bli starka känslor när ömtåligheterna spricker upp.
Hålla ihop-potential: 4
Dramapotential: 3
Fantasyparet – Torsten och Anastasia
Den roligt kufige ingenjören Torsten spelar trumpet, bär runt på renhorn och jämför sig själv med en golden retriever. Han älskar friluftsliv och tycker att det sexigaste som finns är en kvinna som kan göra upp eld. Hans blivande fru är nördiga Anastasia, som precis som sin blivande make gillar fantasy och att vandra. Hon beskriver hur hon gick upp i vikt under pandemin och hur det påverkat självförtroende. Sårbart och fint, men också en potentiell konfliktyta om Torsten inte är självklar i sin attraktion. Under sitt studentikost glada lynne verkar han ha ett bestämt och kritiskt drag som kan skapa problem.
Hålla ihop-potential: 2
Dramapotenial: 4
Gudförälderparet - Jimmi och Linnea
”Vi var oerhört fattiga” berättar Jimmi om sin uppväxt. Precis som sin blivande maka Linnea har han genomsnäll utstrålning och ett skratt som kan smälta glaciärer. Jimmi bockar också av det sexigaste hon vet – att vara gudförälder. I detta par finns även säsongens klart starkaste biroll: Jimmis bridgespelande mamma som med hängslen och charmig rökröst kommer bända upp samtliga tittares hjärtan.
Citat: ”Det finns två saker jag aldrig stöttar mina barn med. Det första är om de skulle börja knarka – det andra är att börja spela fiol.”
Kanske kommer klasskillnaderna att visa sig tydligast i detta par, eftersom deltagarna verkar komma från helt olika ekonomiska bakgrunder. Men jag hoppas starkt på detta gulliga par.
Hålla ihop-potential: 4
Dramapotential: 2
Komplicerade paret – Rosanna och Christoffer
Rosanna brukar rata killarna efter första dejten, berättar vännerna som skakar på huvudet åt hennes långa kravlista på en potentiell partner. Det bådar inte för succé i detta par där hon pratar om dealbreakers och han har PTSD från utlandstjänst i militären, måste ”hitta tillbaka till lilla Christoffer” och har aldrig haft en längre relation.
Frågan är om ens psykologerna själva tror på detta: ”Ska Christoffer hitta en partner som klarar av att hantera honom, och ska Rosanna hitta en partner som klarar av att hantera henne - då kräver det en partner med mycket driv och kapacitet.” säger en av dem, och lyckas återigen lägga ansvaret på deltagarna för om matchingen skulle visa sig vara fel.
Hålla ihop-potential: 1
Dramapotential: 5